IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Помпейо: САЩ са готови да разговарят с Иран без предварителни условия

Готови сме да седнем с иранските лидери, заяви държавният секретар на САЩ

17:30 | 02.06.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че САЩ са готови да разговарят с Иран без предварителни условия. Той обаче допълни, че Вашингтон трябва да види, че Ислямската република се държи като "нормална държава", предадоха Ройтерс и АР.

Иранският президент Хасан Рохани намекна вчера, че Иран е склонен да разтоваря със САЩ, ако Вашингтон прояви уважение, но допълни, че Техеран не може да бъде принуждаван да преговаря.

Напрежението между двете страни нарасна и това породи опасения за открит конфликт, припомня БТА.

Държавният секретар на САЩ каза, че Вашингтон е готов да участва в разговор без предварителни условия.
Готови сме да седнем с иранските лидери, отбеляза той.
Помпейо обаче даде да се разбере, че американските усилия за прекратяване на враждебната дейност на Ислямската република ще продължат. 

Първият американски дипломат се срещна днес с швейцарския си колега Игнацио Касис за разговори, в които вероятно Иран е бил основна тема. Срещата се състоя в южния швейцарски град Белинцона.
Швейцария представлява интересите на САЩ в Иран и е посредник между двете страни, включително оказва съдействие на задържани в Ислямската република американци. Не е ясно обаче дали Помпейо търси помощ от Швейцария за нещо конкретно.

Швейцария е втората държава от европейската обиколна на Помпейо. Преди нея американският държавен секретар посети Германия, а утре ще бъде в Холандия, преди да излети за Лондон, където ще се присъедини към държавното посещение на президента доналд Тръмп във Великобритания. Помпейо досега се изразяваше уклончиво за възможността САЩ да комуникират с Иран чрез Швейцария.

"Няма да говоря как комуникираме или не с Иран", каза пред репортери Помпейо. На въпрос защо прекарва три дни в швейцарската столица Берн - град, който е бил за последен път посетен от американски държавен секретар преди повече от две десетилетия - той отговори, че е голям любител на сиренето и шоколада.
Тръмп все пак даде да се разбере, че би желал да говори с Иран.

"Ако те искат да разговарят, аз съм на разположение", каза той, въпреки че Помпейо и съветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън засилват предупрежденията, че всяка атака срещу американските интереси от страна на Иран ще предизвика бърз и значим американски отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
хммм ... цените не ги знаеме с тебе . има , циркулират разни цифри из интернет , сигурно са близки до действителните ... тук не става въпрос само за мъск , той е една част от картинката . един куп други организации се занимават с космос :))) . новозенландците с електрон качват за смешни пари , индийците качват , китайците качват - тия направо се разсипват :))) . в европа качваме - програмата "коперник" я ползва целият свят , в европа имаме над 25 изследователски космически програми - само НАСА има повече :))) ... картинката е много по-голяма , не е само един двигател или една ракета ...мъска е част от картината , роскосмос също е част , за съжаление много малка част , от общата картина . това искам да ти кажа .булсатком , българска частна телекомуникационна компания , поръчаха си хората сателит , направиха им го и го качиха на орбита :))) ... тъй , като говорим за космос :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Всяка ислямска държава която отказва да се демократизира трябва да бъде унищожена.Със зомбирани *** изповядващи исляма не може да се преговаря.1,5 милиарда ислямисти бродят по земното кълбо, като всяка ислямистката ще народи според религията им още десет гладни ислямисти.Всеки бял човек подкрепящ ислямските ***, тряба да бъде затварян и лекуван, ако пораженията са нелечими, то трябва да бъде приспан завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Блондинке,и червено Ферари да си сложиш,пак ще личи, че имаш нужда:1. От хапчета.2. От акъл.3. От образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 11
ivailojelyazkov
преди 4 години
Веднага санкции!!!! Не от 2023!!!!! К0чината руска на сатурн!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Ако говорим за Роскосмос, там е вероятно най-корупционното място в Русия.Обаче ако вземем цена за изсрелят тон на геостационарна орбита например,твоят Мъск е постижение около късните 60-те години на СССР.Декларира той супер-пупер, па после цената - друга, субсидии щатски усвоени на Ура!, космическа капсула за космонавти - йок.Леко със статистиките със англосаксонските статистики :) Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
АВВА , материала е за разговори в швейцария м/у американски и ирански политици , де е роскосмос с макетите си и прототипите :)))за миналата година от 114 изстрелвания на ракети за извеждане на околоземна орбита - 20 са на рассия , бяха сила - вече не са , карат на предишна слава ... и проблема е , че няма светлинка в тунела . на много фронтове вовата гаси пожари и космоса му е третостепенна грижа ... поддържат огъня там с военните сателите , те поне са сигурен бизнес ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Какво става със САЩ, докато Русия "загива"https://bgr.news-front.info/2019/06/02/kakvo-se-sluchva-ss-sashh-dokato-rusiya-zagniva/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Става дума за космическата сфера и технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Янките яко го раздават подли.След 2023 г. санкции на всички, които сътрудничат с Русия(тия дни създала най-мощният ракетен двигател под слънцето)но самите янки могат да си сътрудничат с Русия.Е, като има *** да лаят и преститутки,светът ще продължава да бута масло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Майк Помпейо: САЩ са готови да разговарят с Иран без предварителни условия Това може да кандидатства за купата 1-во място за Смешка на месец юни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още