IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг няма да се кандидатира за президент

Вярвам, че мога да победя Тръмп на преки президентски избори, но съм наясно с трудността да спечеля номинацията на демократите, казва 77-годишният милиардер

09:02 | 06.03.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Майкъл Блумбърг.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Блумбърг. Снимка: Ройтерс

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че няма да се кандидатира за президент през 2020 г., ставайки поредната знаменитост, чието име се зачерква от иначе пренаселения списък с кандидати, които искат да предизвикат Доналд Тръмп.

77-годишният Блумбърг заяви, че вярва, че ще победи Тръмп на преки президентски избори, но е „наясно“ за това колко трудно би било да се спечели номинацията на Демократическата партия. Той добави, че е по-добре да прекара следващите две години, като вложи средства в своите инициативи, като например да помогне на страната да премине към възобновяема енергия и да се справи с насилието с оръжие.

„Знам, че можем да постигнем много повече през следващите две години, но само ако останем фокусирани върху работата и я разширим. Факт е, че една национална президентска кампания би ограничила способността ми да го направя“, пише той в статия за Bloomberg News.

Бившият кмет също така призова демократите да номинират кандидат, „който ще бъде в най-силната позиция да победи Доналд Тръмп и да ни върне отново страната".

С решението си Блумбърг се присъединява към бившия държавен секретар Хилари Клинтън и сенатора от Орегон Джеф Меркли, които през тази седмица обявиха, че няма да участват в президентската кампания 2020. Има 14 обявени кандидатури на демократите, а има още няколко потенциални кандидати, които не са декларирали все още своите намерения.

Най-известните, които все още обмислят кампания, са бившият вицепрезидент Джо Байдън и бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рурк. И двамата съобщиха, че скоро ще обвявят своите намерения.

Решението на Блумбърг да се откаже от президентската кампания отваря политическото поле за демократите от центъра, като Байдън, бившия губернатор на Вирджиния Тери МакОлиф и сенатора от Колорадо Майкъл Бенет. И тримата преценяват възможността да се кандидатират за кандидат-президент.

Сред центристите, които вече работят над своя кампания, са сенаторката от Минесота Ейми Клобучар, бившият губернатор на Колорадо Джон Хикенлупър и бившият представител на Мериленд Джон Делани.

Блумбърг заяви, че се противопоставя на предложения, които са популярни сред демократите, като например въвеждането на система за здравеопазване с един платец и значително увеличаване на данъците за богатите. Докато бе кмет, той също така се сблъска със съпротива в партията по отношение на полицейските действия при малцинствени групи в различни райони. 

Вместо да се кандидатира, Блумбърг заяви, че ще стартира инициатива, наречена „Отвъд въглерода“, която според него „ще започне да отдалечава Америка възможно най-бързо от петрола и газта към 100% икономика на чистата енергия“.

Решението на Блумбърг да не се присъедини към надпреварата маркира четвъртия път, в който той обмисля, а след това отхвърля, възможността да се кандидатира за Белия дом, въпреки че предишните му предварителни кампании не бяха толкова развити. В предишните години той смяташе да се кандидатира като независим кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Освен ако не го импийчнат (което е малко вероятно), или не се гътне (той е най-стария президент в историята на САЩ), кандидатът на републиканците на следващите избори ще бъде Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
ГРЕШНО РЕШЕНИЕ НА БЛУМБЕРГ Още следващите дни Тръмп ще туитва че всички се отказват защото ги е страх от него Само че до следващите избори има почти две години и никои не знае дали Тръмп въобще ще бъде кандидат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
pioner
преди 5 години
Никой не обича предизвестената загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Разбирам, че Инвестор не одобрява фeлaциoтo, но в този случай използвах думата "дуxa" в първоначалното й не-мpъcнишко значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Усети накъде духа вятъра при демократите. Американците пак ще бъдат изправени пред кoфти избор: Социалист срещу Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още