IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг няма да се кандидатира за президент на САЩ

Не мога да рискувам кандидатурата ми да доведе до избирането на Доналд Тръмп или сенатор Тед Круз, казва милиардерът

08:45 | 08.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият кмет на Ню Йорк и мултимилардер Майкъл Блумбърг обяви, че няма да се кандидатира за президент на САЩ след месеци на размишления, предаде AFP. „Има висок шанс кандидатурата ми да доведе до избирането на Доналд Тръмп или сенатор Тед Круз. Това не е риск, който искам да поема с чиста съвест“, заяви в изявление 74-годишният медиен магнат.

В убедително осъждане на другаря си от Ню Йорк Блумбърг заявява, че Тръмп избяга „най-разногласната и демагогска президентска  кампания, която мога да си припомня, използвайки предразсъдъците и страховете на хората". Той признава, че е разтревожен от заплахите на Тръмп да спре достъпа на мюсюлманските имигранти до страната и да започне търговски войни срещу Китай и Япония. Блумбърг се притеснява и от мнимото „незнание и невежество на Тръмп по отношение на белите расисти", намеквайки за първоначалния отказ на кандидат-президента да се отрече от подкрепата от страна на Дейвид Дюк, бивш лидер на Ку Клукс Клан.

Решението на Блумбърг, който беше в продължение на три мандата кмет на Ню Йорк, сложи край на неколкомесечна интензивна подготовка за кандидатурата. Убеден, че размирният електорат призовава за непартийно, технократско правителство, той инструктира най-близките му помощници да създадат механизъм за неколкомилиардна кампания, която би подложила неговата личност на горещ политически тест.

Той тайно е събрал няколко десетки стратези и членове на персонала си, които да проведат тестови избори в 22 щата, да изготвят сайт, да произведат телевизионни реклами и офиси на кампанията в Тексас и Северна Каролина, където процесът за събиране на подписи за кандидатурата на Блумбърг можеше да започне до дни.

Блумбърг е провел обстойни разговори с Майкъл Мълън, пенсиониран адмирал и бивш председател на Съвета на началник-щабовете, за формиране на независима кандидатура. Адвокатите на милиардера са завършили процеса на прегледа на миналото на Мълън, и всичко, което е оставало, е било Блумбърг да поиска официално Мълън да е негов кандидат-вицепрезидент, пише New York Times.

Ако Тръмп и сенатор Бърни Сандърс от Върмонт имаха шанс за номинация за Републиканската и Демократическата партия при първичните избори, то Блумбърг щеше да се реши да стартира кампанията, смятат неговите съветници, някои от които настоват за анонимност, защото обсъжданията са поверителни.

Блумбърг обаче се отказва от перспективата да се надпреварва срещу Тръмп и Хилъри Клинтън, която има сериозна преднина пред Сандърс сред демократите. В обръщението си Блумбърг казва, че не може с чиста съвест да започне кампания, която да доведе до избирането на Доналд Тръмп или сенатор Тед Криз.

Роденият в Бостън потомък на еврейско семейство с полски и руски корени управляваше Ню Йорк от 2002 до 2013 г. и е бил член и на двете големи американски партии, но след 2007 г. става независим. Състоянието на бившия инвестиционен банкер се оценява на 27 млрд. долара, като той е считан за най-богатия активен политик в света. За сравнение, счита се, че състоянието на Доналд Тръмп възлиза на 10 млрд. долара. 

И преди на няколко пъти Блумбърг обмисляше кандидатура, но се отказваше предвид слабите шансове за успех. От създаването на двете големи партии в САЩ досега нито един кандидат не е ставал президент на САЩ, ако не е бил издигнат от една от тях.

Освен това възгледите на Блумбърг са твърде волатилни. От една страна считаният за прагматик политик се изказва за правото на аборт и по-строги закони за оръжията, но от друга страна е милиардер и поддържа тесни връзки с Wall Street. Първоначално до 2001 г. той беше демократ, след това стана републиканец, а след 2007 г. е независим. 

В изявлението си Блумбърг сега заявява, че очаква да служи на съгражданите си по други начини. „За повечето американци гражданството е малко повече от просто плащане на данъци", посочва той. „Много от тях са дали живота си, за да защитят нашата нация, и всички ние имаме задължение като избиратели да се изправим на базата на идеи и принципи, които, както казва и Линкълн, представляват последната добра надежда на земята. Надявам се и се моля и аз да направя това", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
орк
преди 8 години
и "автора" и редактора имат нужда от силно кафе... Как така "Блумбърг заявява, че Тръмп избяга най-разногласната и демагогска президентска кампания"? Това с Google translate ли е превеждано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още