IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг влива 200 млн. долара в най-иновативните градове в САЩ

Според него днес те са много по-способни от Вашингтон да допринесат за развитието на Съединените щати

11:57 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият кмет на Ню Йорк, филантропът Майкъл Блумбърг, обяви план за вливане на 200 милиона долара в най-иновативните американски градове, които според него днес са много по-способни от Вашингтон да допринесат за развитието на Съединените щати, предаде Франс прес.

"Намираме се в политическа епоха, белязана от партийна парализа, а най-зле е положението във Вашингтон. Повече от всяка друга съвременна епоха, днес нашата столица е неспособна да отвърне на големите предизвикателства, пред които сме изправени", изтъкна милиардерът, който е на 10-о място в света по богатство. Той направи коментарите си в изказване на конференция на американски кметове в щата Флорида.

"Добрата новина обаче е, че докато Вашингтон функционира все по-неправилно, градовете стават по-динамични, а кметовете - по-влиятелни и по-значими. Посочете проблем, какъвто и да е, и кметовете от двата лагера ще намерят решение, докато Вашингтон няма да помръдне", продължи Блумбърг, който обмисляше да се кандидатира на президентските избори през 2016 година като независим кандидат, но след това се отказа.

За да стимулира най-динамичните градове, 75-годишният бизнесмен представи своята "Инициатива за американските градове" (American Cities Initiative). 

Обещаните от него 200 милиона долара, които ще бъдат отпуснати за период от три години, имат за цел да се осигурят консултанти на кметовете и да им се помогне да решат проблемите в ключови области като образованието, климатичните промени и общественото здравеопазване - трите каузи, към които е особено привързан основателят на едноименната световна агенция за бизнес информация.

Разпределянето на средствата ще става отчасти с конкурс, обясни той: градовете с над 30 000 жители са призовани да представят в неговата фондация проекти, а още догодина "петте най-обещаващи идеи" ще получат общо 9 милиона долара.

Един от критериите за селекцията ще бъде възможността да се прилагат идеи, одобрени за други градове - така че максимален брой американци да се възползват от тях.

Откакто президентът Доналд Тръмп обяви в началото на юни оттеглянето на САЩ от парижкото споразумение за климата, Майкъл Блумбърг представи още повече инициативи за насърчаване на американските градове и предприятия да намалят парниковите си емисии.

Той оглави коалиция от над 1000 компании, организации и местни управи, твърдо решени да удвоят усилията си в борбата с климатичните промени. Блумбърг направи и европейска обиколка, за да убеди европейските партньори в способността им заедно да изпълнят поетите от САЩ ангажименти.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още