IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг все пак обмисля кандидатура за Белия дом

Мисля, че нивото на говорене и обсъждане е обезпокоително банално и скандално обидно за избирателите, твърди бившият кмет на Ню Йорк

11:43 | 09.02.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обмисля да стане независим кандидат за президентските избори в САЩ през ноември, сочат нови публикации в медиите.

„Мисля, че нивото на говорене и обсъждане е обезпокоително банално и скандално обидно за избирателите", заявява Блумбърг пред Financial Times. Гражданите на САЩ заслужавали нещо „много по-добро". Блумбърг можел да опита „всички възможности", пояснява той в отговор на въпрос за евентуална кандидатура. 

73-годишният основател на едноименната финансова информационна агенция би разбъркал с една своя независима кандидатура напълно състезанието между демократи и републиканци. През миналия месец New York Times  вече съобщи, че той е поръчал на консултанти да изготвят план за кандидатурата му. Според неофициална информация той може да осигури за кампанията си около 1 милиард долара от състоянието си, което се оценява на 40 милиарда долара.

Състоянието му е значително по-високо от това на магната в сферата на недвижимите имоти Доналд Тръмп, който се опитва да стане кандидат на републиканците. Според Forbes състоянието му възлиза на 4,5 млрд. долара.

И преди на няколко пъти Блумбърг обмисляше кандидатура, но се отказваше предвид слабите шансове за успех. От създаването на двете големи партии – Демократи и Републиканци, досега нито един кандидат не е ставал президент на САЩ, ако не е бил издигнат от една от тях.

Освен това възгледите на Блумбърг са твърде волатилни. От една страна Блумбърг, който е считан за прагматик, се изказва за правото на аборт и по-строги закони за оръжията, но от друга страна е милиардер и поддържа тесни връзки с Wall Street. Първоначално до 2001 г. той бе демократ, след това стана републиканец, а след 2007 г. е независим.

Междувременно кандидатите на демократите и републиканците водят битка за предварителните избори в щата Ню Хемпшър, САЩ.

При демократите 74-годишният Бърни Сандърс е ясен фаворит. Сенаторът от Върмонт води в анкетите дори с 2:1 пред шест години по-младата от него Хилъри Клинтън. Върмонт е съседен щат на Ню Хемпшър. В понеделник миналата седмица Клинтън спечели надпреварата в Айова с малка преднина. 

При републиканците спорният милиардер Доналд Тръмп води в допитванията пред сенаторите Марко Рубио и Тед Круз. Докато последният спечели в Айова, сега Рубио печели все повече гласове в качеството си на компромисен кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 8 години
Ти със *** не можа да разбереш че важни са фактите а не разни тъпотии които пишеш Ти не си за този саит но какви ли няма като тебе г----- Един по вече един по малко няма особенно значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
при "демокрацията в Сашш" народа гласува, ама сената кой избере - тоя е ... :)) Те тва е олигопола, те мишоците нек си гласуват, тоя с пачката отива в даден щат прайм им по едно "дарение" щото подкупи нали е лоша дума на запад и е готов !! Ползват я само тая дума "демократия от гр. - народовластие в Сашш е "банкократия и корпоратия от амр. банковластие и корпорациовластие" Инвестиционен пропагандатор и президент на Сащ еми кво е тва ? Това е "Олигополска Американска Демокрация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Ти до кой клас успя да дотикаш...щото тука пиндотроловете не са били ама никак ученолюбиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
lyusien
преди 8 години
Ако се кандидатира следващия президент на С А Щ ще се казва Майкъл Блуумбергт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Първоначално до 2001 г. той бе демократ, след това стана републиканец, а след 2007 г. е независим."Принципен мъжага дето ше даде най доброто на избирателите...а , Бойчо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още