IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Това, което се случи във Вашингтон, не беше американско

Германският външен министър Хайко Маас призова Доналд Тръмп да приеме решението на американските избиратели и да спре да потъпква демокрацията

09:42 | 07.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Световните лидери изразиха своето възмущение от снощното нахлуване на привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп в сградата на Капитолия, прекъсвайки заседанието на Конгреса, който трябваше да се произнесе относно резултатите от президентските избори от 3 ноември, съобщава Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е „натъжен“ от събитията в Капитолия. 

„При такива обстоятелства е важно политическите лидери да внушат на своите последователи необходимостта да се въздържат от насилие, както и да зачитат демократичните процеси и върховенството на закона“, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Още в сряда китайското посолство в САЩ публикува на своя сайт предупреждение към своите граждани да засилят мерките за безопасност в светлината на „мащабната демонстрация“ във Вашингтон и полицейския час, който беше наложен от кмета на града.

„Бях шокиран, когато видях новините за бунтовете и насилието във Вашингтон“, заяви от своя страна индийския премиер Нарендра Моди в Twitter. „Правилният и мирен трансфер на власт трябва да продължи. Демократичният процес не може да бъде подриван чрез незаконни протести“, добави още той.

В същото време главният секретар на кабинета на японския премиер Йошихиде Суга Кацунобу Като заяви: „Отказваме да коментираме политическия стил на президента Тръмп, тъй като става въпрос за вътрешните работи на САЩ“. Въпреки това той посочи пред репортери, че „се надяваме да видим как демокрацията в САЩ преодолява тази трудна ситуация, връщайки спокойствието и хармонията, както и мирния и демократичен трансфер на властта“.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази тревогата си относно протестите. „Това, което се случи днес във Вашингтон, определено не е американско“, написа той в Twitter. „Ние вярваме в силата на нашите демокрации. Ние вярваме в силата на американската демокрация “, добави още той.

От своя страна премиерът на Великобритания Борис Джонсън определи събитията в сградата на Капитолия като „позор“, заявявайки, че САЩ се застъпват за демокрацията по света и че това сега е „жизненоважно“, когато е необходимо да има мирен и демократичен трансфер на властта.

Германският външен министър Хайко Маас посочи, че враговете на демокрацията ще бъдат зарадвани от сцените на насилие в Капитолия и призова Тръмп да приеме решението на американските избиратели.

В Twitter Маас написа, че насилието е причинено от подстрекателска реторика. "Тръмп и неговите поддръжници трябва най-сетне да приемат решението на американските избиратели и да спрат да потъпкват демокрацията“, написа германският външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Макарона по-добре да гледа какво БИ му се случило на него с неговите локдаун-тъпотии ако неговите полудеят, защото в историята там са рязали глави и то не веднъж ... Като народа избеснее хои ги спри, е ние сме изключение не избесняваме никога, всички други да само ние не, ем кухъли после що така, що онака .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
А какво значи американско? В САЩ са хора като навсякъде- имат си убийци, крадци, изнасилвачи... имат си и добри хора, които творят, работят, създават....В САЩ са си имали гражданска война, която е била много по-сеиозна форма на противопоставяне от сегашното и тогава е имало много повече насилие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още