IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките компании в САЩ очакват въздействието от пандемията да се задържи задълго

52% от анкетираните от Veem компании намаляват оперативните разходи, а 59% кандидатстват за спасителни заеми

22:38 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

81% от малките американски компании, анкетирани от Veem, очакват пандемията от коронавирус да повлияе на бизнеса им през следващите 12-16 месеца, а близо 90% се подготвят за икономическо забавяне, съобщава Ройтерс.

Базираната в Сан Франциско Veem, която помогна на хиляди малки компании да кандидатстват за заеми по правителствената програма за защита на работниците в размер на 660 млрд. долара (Paycheck Protection Program - PPP), заяви, че малките предприятия действат бързо, за да се адаптират към променящия се климат.

65% от анкетираните 690 фирми са заявили, че са подали заявление за федерална помощ или планират да го направят в близко бъдеще. 

Досега Администрацията за малкия бизнес е одобрила повече от 2,5 млн. заема на обща стойност 536 млрд. долара.

Американската икономика, която е най-голямата в света, беше особено тежко засегната от блокадата, насочена към ограничаване на разпространението на COVID-19. Данните на правителството на САЩ в петък показаха, че нивото на безработица нараства до 14,7% през миналия месец. От Белия дом заявиха, че безработицата може да достигне 20% през май.

Кризата оказва смесено въздействие върху малкия бизнес, заяви главният изпълнителен директор на Veem Маруън Форзли, като някои компании се борят за оцеляване, докато други са облагодетелствани от положението, тъй като бизнесът им се смята за съществен или преминават в онлайн работен режим.

Близо 70% от анкетираните компании посочват известна несигурност относно американската икономика през 2020 г., а 55% смятат, че пандемията вече е оказала значително въздействие върху приходите им.

Около 30% от компаниите гледат по-оптимистично на ситуацията, което предполага, че някои индустрии са по-добре позиционирани в сегашните условия, заяви Форзли, като визира онлайн търговията на дребно.

Повече от половината от анкетираните компании съобщават за умерени до високи прекъсвания във веригите на доставка в резултат на спирането на производството, ограниченията по границите.

Близо една четвърт от компаниите инвестират в нови технологии.

Ликвидността остава „ключов проблем“, показва проучването, а 52% от компаниите намаляват оперативните разходи, а 59% кандидатстват за заеми. Само 13% заявяват, че не са предприели никакви мерки, за да се подготвят за икономическото забавяне.

Близо 54% от компаниите изтъкват, че замразяват наемането на нова работна ръка, а 23% са съкратили своя персонал. Около 18% от компаниите посочват, че планират да увеличат обучението и подкрепата на персонала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още