IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Рецесията в САЩ ще приключи до края на годината

Администрацията обмисля нов пакет от стимули в размер на 1 трлн. долара, заяви още финансовият министър на САЩ

22:38 | 23.06.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Манучин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Стивън Манучин. Снимка: Bloomberg

Рецесията в САЩ, предизвикана от коронавирусната пандемия, ще приключи до края на годината. На това мнение е американският министър на финансите Стивън Манучин.

Той отговори утвърдително на въпрос дали това ще се случи по време на интервю в рамките на виртуалното събитие Bloomberg Invest Global.

Американският президент Доналд Тръмп вече посочи, че обмисля нов кръг икономически стимули в рамките на спасителния пакет за икономиката, който очаква да стане факт в рамките на „следващите няколко седмици“.

Пазарите в САЩ реагират положително на подновения оптимизъм. Половин час преди края на борсовата сесия на Wall Street индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 записват ръстове от по 0,8%. Над процент пък е повишението на технологичния бенчмарк Nasdaq Composite.

Според Манучин новият пакет стимули може да бъде приет през юли.

„Това е нещо, което обмисляме много сериозно“, каза финансовият министър.

Миналата седмица източници на Bloomberg съобщиха, че администрацията готви мерки за 1 трлн. долара в опит да се стимулира ръстът на заетостта в страната.

В края на март Тръмп подписа закон за икономическа помощ за 2,2 трлн. долара, който включва директни помощи за малкия бизнес, 1200 долара директни плащания за домакинствата и увеличени помощи за безработица. Програмата за малкия бизнес, която първоначално бе в размер на 350 млрд. долара, по-късно бе увеличена с нови 310 млрд. долара.

Мерките станаха необходими, след като коронавирусната пандемия принуди милиони американци да останат по домовете си и множество бизнеси да затворят. Досега COVID-19 отне живота на над 120 000 души в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Реално той и тромбака си мислят, че ще решат проблем създаден от липсата на средна класа, увеличаването на неравенството, липсата на истинска държава за хората с изливането на пари, които скоротечно ще бъдат изсмукани от 0,1 до 1% хора на върха? Евалата... Пожелавам му после ако му се запали къщата, да пробва да я гаси с бензин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Може и да приключи, може напълно да познае Мануч, може тези наляти трилиони да стабилизират до края на годината икономиката. Това ще помогне и останалата част от света да се стабилизира. Но така или иначе печатането на трилиони по целия свят, невероятната задлъжнялост на държави и корпорации, изострените търговски конфликти, възобновените агресивни амбиции между държавите, във всяка минута може да доведе до нова мощна рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ivancholak
преди 3 години
Щом е толкоз категоричен да си заложи онази работа и да видим, ще има ли клъцц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Тръмп не смята да им ги взима. Повечето от гласувалите за него са с по пет-шест регистрирани пистолета, полуавтомати, помпи. Точно на тях ще разчита когато демократите решат да го свалят от власт с някой Майдан. Демократите натискат да бъдат отнети оръжията на гласувалите за Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Bones
преди 3 години
В края на годината в САЩ може да има и гражданска война, за която определени кръгове натискат от месеци. Интересува ме само едно. Ще вземат ли управляващите оръжията на гражданите. Щото те там се целят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Ако Манучин счита, че в САЩ ще се запази съществуващият в момента социално икономически модел и нещата ще продължат по старому , то тогава наистина е изпаднал в голямо заблуждение. САЩ се нуждаят от ПЕРЕСТРОЙКА целта на която е не да съсипе държавата както това се случи със СССР, а да оформи едни нови обществено икономически отношения, които да изправят империята. ЛОШОТО В МОМЕНТА Е ТОВА, ЧЕ КАКТО В СЛУЧАЯТ СЪС СССР, УПРАВЛЯВАЩИТЕ В САЩ НЯМАТ ПРЕДСТАВА КАКВО ДА ПРАВЯТ и правят това което което могат - ПУСКАТ В ОБРЪЩЕНИЕ ПАРИ ЧИЕТО УПРАВЛЕНИЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ Е МНОГО ПРОБЛЕМАТИЧНО. Да наливаш пари без да знаеш КАКВА Е ЦЕЛТА , е нещо като да наливаш вода в пясък и да очакваш нещо да поникне. Промяната в мисленето на едно общество , в неговият морал и начин на поведение , не е процес който започва днес и завършва утре. За това е необходимо време и поне няколко поколения, които да променят мисленето и начина на поведение приет от предшествениците им. За това на Моисей са му трябвали 40 години. Колко ще му трябват на Тръмп да направи това и ако не друго поне да положи началото на новото мислене и морал в който без съмнение РЕЛИГИЯТА ще е тази която ще е основополагаща при изграждането му.Краят на всяка империя е белязан със срив в нейната духовност и религия.Ако САЩ не искат да се превърнат в това което се превърна РИМСКАТА ИМПЕРИЯ в нейния край, в спешен порядък трябва да променят морала на обществото култивирайки нова система в която парите няма да стоят в основата на общочовешките ценности. ПЕСИМИСТ СЪМ И НЕ ВИЖДАМ КАК ЩЕ НАПРАВЯТ ТАЗИ ПРОМЯНА В МИСЛЕНЕТО. Опасноста от разпада на САЩ е реален , а раждането на нова ИМПЕРИЯ каквато без съмнение е КИТАЙ е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
"Досега COVID-19 отне живота на над 120 000 души в САЩ." Повечето от които си починаха от съпътсващите заболяваниея или от грешните лекарски практики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още