IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мегасделките се превръщат в големи проблеми за Wall Street

Сливанията и придобиванията са изправени пред антимонополни затруднения и политическа опозиция

10:43 | 07.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако за Wall Street 2015 г. беше "мечта" за сключването на сделки, 2016 г. започва кошмарно, пише Ройтерс.

Някои от мегасделките, за които в заседателните зали на бордовете на директорите се отваряше шампанско, са изправени пред антимонополни проблеми, а в случая с оценяваното на 160 млрд. долара придобиване на фармацевтичната фирма Pfizer на своя конкурент Allergan – и от политическа опозиция. След сделката най-голямата фармацевтична компания в САЩ щеше да се премести в Ирландия заради ниските данъци.

Тази седмица Министерството на финансите на САЩ представи нови правила, които въпреки че не споменават пряко Pfizer и Allergan, имат клаузи, насочени срещу определени точки от тяхното споразумение, които накараха и двете компании да се откажат от сключването на втората най-голяма сделка на всички времена.

Решението на администрацията на американския президент Барак Обама изведнъж да промени правилата обля със студен душ инвеститорите и идва на фона на редицата правни предизвикателства, които срещат големите сделки от ранга на придобиването на Halliburton Co на своя конкурент в предоставянето на услуги за пазара на петрол Baker Hughes Inc, например.

Политическата несигурност и антимонополните опасения означават, че фирмите ще мерят два пъти, преди да вземат решение за бъдещи обвързвания, които консолидират индустриите и водят до преместване на данъчното облагане в чужбина, което пък води до загуба на доларови бюджетни приходи.

„На фона на растящата несигурност на редица фронтове компаниите са далеч по-предпазливи, а редица сделки за 10 млрд. долара или повече спаднаха значително това тримесечие спрямо същото на миналата година“, коментира ръководителят на сливанията и придобиванията за Европа, Близкия изток и Африка в America Merrill Lynch Луиджи Ризо.

Новите американски правила не засягат директно данъчните инверсии, при които американска компания купува чужестранна, а след това мести адреса си в чужбина, за да намали сметката си за данъци. Правилата обаче изпратиха послание към шефовете на компаниите относно рисковете от опитите им да преместят данъчните си адреси зад граница.

Intercontinental Exchange Inc, американската борса, която се чудеше дали да не отправи оферта за London Stock Exchange Group PLC, е изключила възможността да сключи сделката с цел данъчна инверсия, макар че е било възможно това да се случи.

От години данъчните инверсии са "горещ картоф" за политиците във Вашингтон. Предложените през тази седмица правила са третият опит на администрацията на Обама да спре американските компании да изместят седалището си, но те са само временна спирачка.

Ще бъде нужна формална промяна на американското данъчно законодателство, за да се сложи окончателен край на практиката. Докато през тази година е в ход кандидат-президентската кампания в САЩ, е налице голяма доза несигурност относно формата, която ще приеме подобно законодателство, правещо по-трудно сключването на подобни сделки.

Миналата година бе рекордна за пазара на сливания и придобивания и предизвикателна за мегасливанията. От постигнатите сделки за 4,6 трлн. долара индивидуалните трансакции над 30 млрд. долара бяха 18, като през 2014 г. седем сделки бяха оценени над 30 млрд. долара, сочат данни на Thomson Reuters.

Но в резултат на по-голямата консолидация се увеличиха проверките от страна на антимонополните органи. Това се доказва и от внесеното искане от страна на американското правителство да спре Halliburton от закупуването на Baker Hughes с аргумента, че комбинацията на втората и третата най-голяма компания за услуги за петролния пазар ще доведе до по-високи цени в сектора.

Министерството на правосъдието на САЩ и Федералната комисия по търговия (FTC), които изпълняват антимонополното законодателство, през последните 18 месеца заведоха дела, с които да спрат необичайно голям брой сделки. Тази седмица FTC ще се опита да спре сливането между Staples Inc и Office Depot Inc.

Същевременно в Европа миналата седмица преговорите между Orange SA и Bouygues SA за създаването на доминиращ френски телеком оператор се провалиха на фона на опасенията относно конкуренцията и спора между Мартин Буиже и френския икономически министър Емануел Макрон относно влиянието, което милиардерът щеше да спечели от бившия държавен монопол.

За банкерите прекратените сделки струват пари. Инвестиционните банки по сделката между Pfizer и Allergan, измежду които Goldman Sachs, JP Morgan, Centerview и Moelis, изгубиха над 200 млн. долара от такси и комисиони, след като компаниите се отказаха от трансакцията, показват данни на консултантската фирма Freeman & Co.

Изправени пред по-големи трудности, някои инвестиционни банкери премислят начина, по който искат да структурират възнагражденията си, като например се опитат да получат повече пари преди голяма сделка, отколкото след сключването й, твърдят запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Че то както е тръгнало накрая на краищата всичко ще стане едно. Преди Хенри Форд за започне масовото производство на автомобили в Съединените щати е имало 1 050 автомобилостроителни фирми. Няколко десетилетия по-късно остават само три - Форд, GM и Крайслер. Сега вече няма и толкова, защото Крайслер вече е Даймлер-Крайслер и въобще не е ясно чрез взаимно изкупуване на акции колко точно фирми в света вече са зависими една от друга и на практика са едно. Какво казваше Мави? Че социализъма щял да дойде неусетно? Съжалявам страшно много, но това е абсолютен ФАКТ. Колкото и яростен антикомунист да съм бил на времето просто няма как да не го призная. Такива са ФАКТИТЕ. А който иска може да си се надява, че ниските цени на петрола ще оправят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
скали по-голямо възнаграждение преди сделката ??? - те трябва да се радват ,че не са в затвора тоест това е още едно доказателство ,че трябва таван на печалбите и заплатите и тотални регулации на финан.капитализъм и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още