IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният бизнес на Halliburton ѝ помага да надмине пазарните прогнози

Чистата печалба на компанията за четвъртото тримесечие е 664 млн. долара, показва корпоративният отчет на базираната в Хюстън компания

16:59 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания Halliburton, втората по големина корпорация за обслужване на петролни полета в света, успя да надмине прогнозите на анализаторите по отношение на печалбата за четвъртото тримесечие, след като по-голямото търсене на нейните услуги на международния пазар е компенсирало забавянето в ръста на глобалната икономика, съобщава Ройтерс. 

Клиентите на Halliburton в Северна Америка, където е и най-големият пазар на компанията по приходи, започнаха да се отказват от сондажните услуги на фона на транспортните проблеми в региона и понижението на цените на петрола в световен мащаб.

Съкращенията в производството на петрол и опасенията около забавянето на икономическия растеж доведоха до спад в петролните цени в САЩ с около 30 на сто спрямо техния връх през октомври до 53 долара за барел.

Базираната в Хюстън Halliburton обяви, че е отчела спад в приходите от Северна Америка в размер на 2% до 3,3 млрд. долара спрямо година по-рано. Това е понижение от 11% спрямо предходното тримесечие.

Международните приходи отбелязват ръст до 2,6 млрд. долара спрямо 2,5 млрд. долара през същия период преди година, което е и повишение от 7 на сто спрямо третото тримесечие на фискалната година.

Чистата печалба на компанията за периода е 664 млн. долара, или 76 цента за акция, в сравнение с 824 млн. долара, или 94 цента за акция, през същото тримесечие преди година.

„В Северна Америка търсенето на сондажни услуги намалява през четвъртото тримесечие, което води до по-ниски цени на услугите за хидравлично фрагментиране“, посочва главният изпълнителен директор на компанията Джеф Милър.

Броят на активните съоръжения за хидравлично раздробяване в Пермския басейн се е понижил до 140 през януари тази година спрямо 192 броя през юни 2018 г., което е своеобразен спад от 27%.

Милър споделя, че Halliburton ще предприеме драстични мерки във връзка с променящия се пазар и ще намали своите капиталови разходи. Акциите на конкурента Schlumberger рязко поскъпнаха през миналата седмица, когато заяви, че съкращава своите разходи през тази година.

Международният бизнес на Halliburton “продължава да показва признаци на стабилно възстановяване“, добавя Милър.

Компанията отчита увеличение в търсенето на нейните услуги в Аржентина, което компенсира по-ниската активност в Северна Америка.

Акциите на Halliburton отчитат понижение в стойността от 1,5 на сто до 31,76 долара за акция в предборсовата търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още