IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните пазари се успокоиха, но все още не са вън от опасност

Brexit, ситуацията около Италия, забавянето на германската икономика са причина да не сме все още извън червената територия, посочи дилърът Ивайло Чаушев

14:14 | 22.11.18 г. 4
Международните пазари се успокоиха, но все още не са вън от опасност

За момента пазарите се успокоиха, но все още не сме извън червена територия. Това коментира Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Няколко фактори повлияват на движението на международните пазари – търговската война, забавящата се глобална икономика и монетарната политика на САЩ и съответно вдигането на лихвите от Фед. Разпродажбите бяха от Азия до САЩ. Те започнаха от технологичния сектор, от групата FAANG, чиито акции бяха надценени.  Спадът на технологичния сектор в САЩ поведе всички други сектори. Основните индекси отбелязаха 6-10% понижения. В областта на първичните публични предлагания също се очаква забавяне", прогнозира експертът.

Според него американските индекси все още не са на територията на “мечи” пазар, въпреки че има възможност да навлязат в такъв.

“Близо 50-60% от акциите в S&P 500 се водят на територията на "мечи" пазар, който означава, че имат поне 20% спад в цената", разкрива той.

Ивайло Чаушев е на мнение, че германският индекс DAX се представя по-зле от американските акции.

По думите му Brexit и ситуацията около Италия допринесоха за случващото се на пазара, включително и забавянето на германската икономика.

Според него Danske Bank и Deutsche Bank и скандалът във връзка с ареста на Карлос Гон обуславят допълнително настроенията на пазарите такива, каквито са към момента.

"Обстановката около Brexit продължава да се разяснява. Надяваме се на сделка. При липса на такава – това ще повлияе негативно. Видяхме волатилност при паунда. Британският индекс FTSE 100 засега се движи добре. При твърд Brexit всичко ще поеме надолу", смята дилърът.

Той посочи, че криптовалутите отбелязаха значителни спадове, като основният фактор е липсата на ликвидност.

“Спадовете при тях и при фондовите борси просто съвпаднаха, отбеляза Ивайло Чаушев. – Над 20-процентния спад в цените на петрола не беше очакван.От една страна, бяха санкциите срещу Иран, които нямаха такъв ефект, и отделно страховете от нова рецесия предвид забавянето на икономиката. Цената от 54-55 долара се надявам да се стабилизира, като до края на годината евентуално би се повишила до 60 долара за барел."

Повече от разговора за цената на петрола и състоянието на световните пазари вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
обаче всеки път гледаш това дето ти изнася .... за тесла гледаш печалбата, а за Даймлер гледаш продажбите :):) Като е тесла, надценени щото горят кеш, като е епъл надценение щото имат кеш .... после не се чуди що ти викаме вложител :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Най-лошото тепърва предстои както и паниката и голямата нестабилност. Читавите класически компании ще поемат по пътя на GE или GM. Куражът и издръжливостта са само на хартия, мениджмънта на бамки, строителни компании и компании за добив на много суровини трепери от страх, а истинската криза още дори не е започнала. Автомобиладжиите са в най-силния си спад от много десетилетия насам. Мнозинството от сделките скоро ще са свързани със споразумения за ликвидация, а не с ръстове и реални продажби. Британците ще са единсвените, които ще се измъкнат от потъващия европейски кораб, а ес го чака не само банкова и ликвидна криза, но и валутна такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още