IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите на банки в САЩ печелят добре въпреки спада на акциите

При загуба на пазарната капитализация на банковия сектор от 26% средното заплащане на главен изпълнителен директор надхвърля между 50 и 100 пъти това на среден служител

20:21 | 30.12.11 г. 2
Мениджърите на банки в САЩ печелят добре въпреки спада на акциите

Американските банки може и да пострадаха през 2011 г. на фондовия пазар, но главните изпълнителни директори, които ги управляват, се справят добре, твърди CNBC, като се позовава на анализатора на Rochdale Securities Дик Боув.

Макар пазарната капитализация на  най-големите кредитни институции в САЩ да се е свила средно с 11,1% през годината, средните бонуси на главните изпълнителни директори достигат 7,74 млн. долара, сочат изчисленията на Боув.

Това означава, че банковите шефове печелят между 50 и 100 пъти повече от средния работник и доста по-добре от акционерите, които наблюдават, как акциите на банковия сектор като цяло се сринаха с около 26% през годината.

Да вземем главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, който ще спечели малко под 42 млн. долара през тази година, докато банката губи почти една четвърт – 23% - от пазарната си капитализация, сочат цифрите на Боув.

Шефът на Bank of America Т. Мойнихън ще получи относително слабите 2,26 млн. долара през тази година, но пазарната капитализация на управляваната от него кредитна институция потъна с 60%, което е най-значимият резултат в проучването на Rochdale Securities.

Компенсацията на главния изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн е 21,7 млн. долара, докато инвестиционната банка губи 46,4% от пазарната си капитализация.

Ричард Хендлър, който управлява Jefferies, е спечелил 21,4 млн. долара, а само преди няколко месеца фирмата бе на ръба заради потенциалната си експозиция към европейски дълг, показва анализът на Rochdale Securities.

Боув признава, че тези числа може и да не са абсолютно точни – според него изчисляването на заплащането на главните изпълнителни директори „е на практика висш пилотаж“ - но смята, че са достоверни, тъй като се базират на заплащането, комбинирано с получаване на акции и други бонуси от банковите шефове.

Заплащането на главните изпълнителни директори е сериозен проблем още от началото на финансовата криза през 2008 г. Протести като „Окупирай Уолстрийт“ заклеймиха печалбите на банковите шефове, получавани въпреки щетите, нанесени от управляваните от тях институции на икономиката и финансовите пазари.

„Разминаването между печалбите и представянето на цените на акциите отразява факта, че психологията, свързана с бранша, е доста по-важна от фундаменталните икономически принципи“, посочва Боув. „Тези компании просто нямат кредит на доверие. Очаква се това да се промени през 2012 г. Очаква се през 2012 г. да нараснат и печалбите, и цените на акциите, но това е друга тема“, добавя той.

Сред 23-ма главни изпълнителни директори, станали обект на изследването, най-ниско е заплащането на Ричард Феърбенкс от Capital One – 100 637 долара, като компанията е загубила едва 2% от пазарната си капитализация.

Най-добре представящата се финансова институция, US Bancorp, е платила на главния си изпълнителен директор Ричард Дейвис 7,32 млн. долара при спад от 0,3% в стойността на акциите на институцията за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kofe85
преди 12 години
така е кво да се прави :) за нас остава само на скъсим ДАУ или банката и да чакаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
Да вземем главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, който ще спечели малко под 42 млн. долара през тази година, докато банката губи почти една четвърт 23% - от пазарната си капитализация,господ е пристрастен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още