Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Merck очаква продажбата на молнупиравир да ѝ осигури до 7 млрд. долара приходи

Концернът отчете приходи и печалба за третото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите

Merck очаква продажбата на молнупиравир да ѝ осигури до 7 млрд. долара приходи

Снимка: Bloomberg L.P.

Попадналият във фокуса на глобалната медицина препарат молнупиравир на Merck & Co. може да осигури на американската фармацевтична компания до 7 милиарда долара приходи от продажби до 2022 г., съобщава Bloomberg,  цитирайки дружеството.

Сумата включва до 1 млрд. долара приходи от тази година, ако експерименталното лекарство бъде одобрено за употреба през декември, изтъква главният финансов директор Карълайн Личфийлд по време на конферентен разговор. Тя прогнозира продажби от поне 5 млрд. долара до края на следващата година, при условие че препаратът получи разрешение за ползване. 

Още по темата

Молнупиравир се превърна в едно от най-очакваните лекарства срещу коронавирус, тъй като медикаментът е сравнително евтин за производство и лесен за транспортиране. Merck предприе мерки, за да гарантира, че ще успее да постигне широко разпространение на лекарството, включително в по-бедните страни.

Медикаментът може да окаже положителен тласък на финансовите данни на Merck в момент, когато пандемията от коронавирус помрачава здравеопазването в глобален мащаб и „изяжда“ от печалбите на компаниите в сектора.

 „Виждаме вече признаци на възстановяване и Merck получава допълнителния бонус, поне в краткосрочен план, от своята перорална терапия срещу Covid-19, молнупиравир“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Сам Фазели.

В дългосрочен план Merck ще продължи да се бори с финансовата си зависимост от хитовото лекарство за рак Keytruda, което може да се сблъска с конкуренция през следващите години, изтъква Фазели. Merck също така диверсифицира приходите си с придобиването на производителя на лекарства за редки заболявания Acceleron Pharma Inc. срещу 11,5 млрд. долара.

Merck повиши годишната си прогноза, след като отчете тримесечна печалба и приходи, които надминаха очакванията на Уолстрийт. Коригираната годишна печалба се очаква да достигне между 5,65 долара до 5,70 долара на акция, в сравнение с по-ранните насоки от 5,47 до 5,57 долара на акция.

Компанията очаква годишни приходи от 47,4 до 47,9 милиарда долара, в сравнение с по-ранните насоки за 47,4 милиарда долара. Прогнозите не включват потенциалните продажби на молнупиравир.

Тримесечната коригирана печалба достига 1,75 долара на акция, надминавайки средната пазарна прогноза от 20 цента на акция, докато приходите достигат 13,2 млрд. долара, като отново надминават очакванията на анализаторите за 12,3 млрд. долара.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси се възстановиха рязко след разпродажбата от предишната сесия