Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Microsoft ще купува в продължение на 15 години вятърна енергия от GE

Двете компании работят над технология за батерии, която ще улови излишната енергия от всяка вятърна турбина

Microsoft ще купува в продължение на 15 години вятърна енергия от GE

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft подписа споразумение с GE за изкупуване и на последния ват вятърна енергия от чисто новата 37-мегаватова вятърна централа Tullahennel, разположена в окръг Кери, Ирландия, през следващите 15 години, предава TechCrunch.

Това е сериозна новина по няколко причини. На първо място, това означава, че Microsoft ще използва чист енергиен източник, за да захранва поне някои от своите центрове за данни и облачни услуги Ирландия. Това вероятно ще доведе до по-ниски енергийни сметки за Microsoft, като в същото време ще намали замърсяването, свързано с обслужването на облачните услуги.

Но това може да има въздействие отвъд центровете за данни, тъй като Microsoft и GE работят над технология за батерии, която ще улови излишната енергия от всяка вятърна турбина. Ако има свръхкапацитет, улавян по този начин, Microsoft и GE биха могли да го предадат на ирландската енергийна мрежа.

Кристиан Белади, генерален мениджър на Datacenter Strategy към Microsoft, казва, че това е продължение на отношенията, които Microsoft е изградила в Ирландия, а споразумението би могло да донесе многобройни ползи.

„Нашият ангажимент ще спомогне за вкарването на нова, чиста енергия в ирландската мрежа и ще съдържа иновативни елементи, които имат потенциала да увеличат капацитета, надеждността и възможностите на мрежата. Това ще улесни включването на нови източници на чиста енергия, като вятърна енергия, което е полезно за околната среда, за Ирландия и за нашата компания", казва той в изявление.

Една от характеристиките за изчислителните облаци е, че за тях винаги съществува представа, че може да бъдат по-зелени от другите форми на изчисляване, но факт е, че това зависи само от енергийния източник. През последните години най-големите компании - от Apple до Facebook и от Google до Microsoft, изграждат нови центрове за данни с мисъл за енергийна ефективност.

Само няколко примера - през 2015 г. Apple сключи споразумение за 850 млн. долара за закупуване на 130 мегавата слънчева енергия през следващите 25 години. Когато Facebook проектира своя център за данни в Принвийл, Орегон, още през 2011 г. тя мислеше за енергийната ефективност.

Би било добре да си мислим, че някои от най-големите компании са и „добри корпоративни граждани“, но в действителност в техен икономически интерес е да изградят зелени центрове за данни, чиито оперативни дейности да струват по-малко. Бонус е, ако те постигнат и по-малък въглероден отпечатък.

Съобщението на Microsoft за новата сделка представлява само малка част от поръчките на компанията за 600 мегавата чиста енергия в световен мащаб.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова
Още по темата: САЩ Microsoft зелена енергия GE

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
S&P 500 отчете спад, след като по-рано доближи историческия си връх от февруари