IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардна сделка за придобиване в американската шистова индустрия

Diamondback Energy купува конкурента си Energen Corp в сделка за около 9,2 млрд долара

09:45 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският петролно-газов концерн Diamondback Energy придобива конкурента си Energen Corporation в сделка с акции, оценена на около 8,4 млрд. долара. Ако се добави и дълга, трансакцията има стойност от 9,2 млрд. долара, предава Bloomberg.

Акционерите на придобитата фирма ще получат за всяка своя акция по 0,6442 обикновени акции на Diamondback на базата на цена от 84,95 долара за всяка ценна книга. Това представлява премия от 19% над пазарната стойност на Energen за понеделник. След сделката Diamondback ще държи 62% от акциите на общата компания, а акционерите на Energen - 38%. 

Energen работи в шистовия басейн Пермск в щата Тексас, се казва в съобщението на купувача.

Очаква се сделката да бъде приключена до края на годината.

След трансакцията и вследствие на икономии от постигната синергия Diamondback се надява да пести по поне 3 млрд. долара на година. От тях 2 млрд. долара ще се дължат на намаляване на общата дейност и на свиване на административни разходи. Останата сума ще бъде генерирана чрез увеличаване на активността в шистовите басейни. 

Акциите на Diamondback понижиха стойността си с до 5,2 на сто до 126,85 долара за брой, докато тези на Energen се изстреляха с 9,7 на сто до 80,26 долара.

Сделката се анонсира само седмица, след като Diamondback обяви, че купува Ajax Resources LLC  за 1,2 млрд. долара в брой и акции, която държи 25 000 акра в същия басейн. Двете сделки ще направят Diamondback третия по големина производител в Пермския басейн, съобщиха от компанията.

Анализаторите отдавна предсказваха вълна на консолидация в Перм, отдалечен район, където шистовата революция се движеше от десетки независими фирми. Добивът в басейна се очаква да нарасне до 3,42 млн. барела дневно през септември, показват прогнозите на щатската Администрация за енергийна информация (EIA) -  повече от два пъти над производството от преди пет години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още