IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите на САЩ пусна в ход реформата на капиталовите пазари

Облекчават се редица правила за публичните компании, включително и изисквания, заложени в закона Дод-Франк

11:32 | 07.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на финансите на САЩ представи план за ускоряване реформата на капиталовите пазари в изпълнение на дневния ред на президента Доналд Тръмп, който иска да насърчава икономическия растеж чрез намаляване на бюрокрацията, предава Ройтерс.

В доклада на ведомството се препоръчват набор от мерки за насърчаване на компаниите да осъществяват първични публични предлагания и осигуряване на достъп до по-широк спектър от инвестиционни възможности на инвеститорите.

Регулаторите освен това се призовават да поставят на първо място интересите на САЩ, огато участват в международни регулаторни форуми.

Докладът в обем 232 страници е основно насочен към предлагането на законодателни промени, които би трябвало да бъдат приети от Конгреса.

Документът е вторият от четирите, който се очаква от Министерството на финансите на САЩ, с които ще се извърши задълбочен преглед на съществуващите финансови правила. Първият беше публикуван през юни и има за цел да насърчи кредитирането чрез облекчаване на банковите регулации, очертани в Закона Дод-Франк от 2010 г. В този документ обаче се препоръчват законови промени, които е малко вероятно да бъдат одобрени от демократите.

Новият доклад очертава широк спектър от 91 технически корекции, насочени към насърчаване на пазарите на акции, облигации и деривати. Всички промени, освен девет, могат да бъдат въведени в сила от федералните регулаторни агенции на страната, които са консултирали доклада.

Американското финансово министерство препоръчва рационализиране на изискванията за оповестяване на информация от публични компании и фирми, които предстои да дебютират на борсата.

Предлага се и да се премахне правилото Дод-Франк, което изисква публичните дружества да разкриват информация за потенциалните конфликтни минерали в продуктите си и съотношението между заплащането на висшите ръководни кадри и средния работник на компанията.

За да увеличи достъпа на малките предприятия до капитал, докладът препоръчва да се разхлабят правилата за финансиране и да се преразгледа определението за "акредитиран инвеститор".

Ведомството навлиза и в дебата за структурата на капиталовия пазар, като предлага промени при регулаторните проверки, типовете поръчки, моделите за плащаните такси и т.н.

Препоръчва се и хармонизиране на правилата, за да се приведат капиталовите пазари в САЩ в съответствие с други пазари.

Облекчават се и някои правила при търговия с деривати.

Докато банките, брокерите и малките компании приветстват доклада, много от изискванията вероятно ще си навлекат критики от обществени групи за застъпничество, притеснени, че се намалява защитата на инвеститорите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още