IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистерията около високите цени на акциите

Защо пазарът на акции търпи възход, когато икономиката страда, пита бившият съветник на министъра на финансите от ерата „Обама“ Стивън Ратнър

18:28 | 05.07.20 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във вторник (30 юни), на фона на новия мрачен рекорд, поставен от САЩ по отношение на броя на новозаразените с коронавирус, фондовата борса в Ню Йорк остави зад гърба си най-силното си тримесечие от повече от две десетилетия.

Това беше само една спирка за пазарите на акции след пролетното влакче на ужасите, когато индексите се сринаха, започвайки 5-дневно възстановяване, пише в коментар за The New York Times Стивън Ратнър, бивш съветник на министъра на финансите от времето на президента Барак Обама. 

Волатилността през тази година може да е изключителна, но това е само поредното от много явни разлики между акциите и икономиката. Например, през март 2009 г., когато месечните загуби на работни места да надхвърлят 700 000, цените на акциите рязко приключиха 17-месечния си спад и започнаха възстановяване, което по същество продължи до нахлуването на вируса.

Какво предизвиква това? Защо икономика, която претърпя най-големия крах след Голямата депресия, поне до момента не е нанесла трайни щети на пазара, който се очаква да отразява състоянието на икономиката или поне на корпоративните финансови отчети? 

Някои считат, че проблемите на икономиката ще бъдат краткотрайни; V-образното възстановяване скоро ще се разгърне, като вероятно борсата просто гледа към този момент. Други се позовават на увеличаването на покупките от страна на малките индивидуални инвеститори.

Според Ратнър обаче най-големият двигател за растежа на цените на акциите е огромното количество ликвидност, която Федералният резерв инжектира във финансовата система, в опит да противодейства на депресивното икономическо въздействие на вируса.

Това тласка лихвените проценти до рекордни нива, превръщайки облигациите и другите инструменти с фиксиран доход в инвестиции с ниска възвръщаемост. Например, индексът на Standard & Poor's, който следи търговията с акции на 500 компании, понастоящем има доходност от дивиденти в размер на 1,9% в сравнение с 0,7% по 10-годишните американски държавни ценни книжа.

Сега инвеститорът вече може да реализира повече по отношение на текущия доход от акции, отколкото от висококачествени книжа с фиксирана доходност.

Съвпадение или не, в деня, когато Фед обяви мащабната инжекция ликвидност, спадът на пазара се забави и започна постепенно възстановяване на акциите.

„Не се бори с Фед“ е мантра за инвеститорите от десетилетия.

Честно казано, Фед не е единственият фактор, влияещ на пазара. Отделни инвеститори, търгуваха активно, подпомагани от комисионите, които основните онлайн брокери свиха до нула.

Това създаде някои странни аномалии: След като пандемията понижи цената на акциите на Hertz под 1 долар и компанията подаде заявление за защита от фалит, малките инвеститори се включиха и изпратиха цената на акциите ѝ до малко над 5 долара, въпреки че акционерите рядко получават материални постъпления по време на процедура по фалит. 

Въпреки това, като цяло, данните за финансовите потоци не показват - поне засега - достатъчно нови средства от малките инвеститори, които идват на пазара, за да отчетат материално бързото и силно възстановяване.

А цялостното силно представяне на акциите прикрива факта, че пазарът е признал, че печалбите на бързо развиващите се технологични компании не са били значително засегнати от пандемията, докато значително по-цикличните компании от сектора на производството, търговията на дребно и други подобни бизнеси страдат най-силно. 

Откакто пазарът достигна своя връх на 19 февруари, технологичният индекс Nasdaq нарасна с 4%, докато Dow Jones Industrial Average, който е по-ориентиран към цикличните компании, спада с 12 на сто.

Въпреки това, много легендарни инвеститори - от Стенли Друкенмилър до Пол Тюдор Джоунс - остават дълбоко загрижени за разликата между цените на акциите и икономическите основи.

Докато броят на новозаразените с коронавирус продължава да расте в САЩ, цените на акциите паднаха масово, както стана в петък, 26 юни, като след това те бързо се стабилизираха.

Така че в момента, въпреки че президентът Доналд Тръмп вероятно има друго мнение по въпроса, високите цени на акциите не са знак за силна икономика.

И в дългосрочен план, мнението на професионалните инвеститори, че цените на акциите в крайна сметка трябва да се приведат в съответствие с икономическите основи, ще надделее.

За Ратнър тези основи изглеждат „страшно“. Увеличаването на броя на заразените заплашва да върне блокировките и забави повторното отваряне на икономиката. В най-добрия случай възстановяването вероятно ще е продължително, особено за индустрии като хотелиерството и ресторантьорството и пътуванията.

Без стабилна икономика е малко вероятно корпоративните печалби да се възстановят напълно. За да разберем кога може да настъпи това възстановяване, е необходимо да следваме внимателно пътя на вируса, както и реакциите на Фед, заключва Ратнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
cherney
преди 3 години
Не оспорвам позицията ти - че коронавирус е сериозен проблем, доколкото и аз смятам така. Но днес, например, излязоха резултатите от едно мащабно изследване в Испания, които показват, че 5.2% от населението се е сблъскало с вируса. При 47+ млн. население сам разбираш колко са били инфектирани и какъв е процента на смъртност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Ако си фен на числата правиш 1000 теста от бързите за антитела на здрави хора .... добавяш останалото население и после смяташ смъртност ..... а теоите сметки са тотално грешни язък за образованието .... ако си прав то в БГ трябва да умрат малко под милион :) трябва да си довършиш образованието и наблегни на статистика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Глупости ... дъщеря ми има температура и не беше тествана за корона защото няма симптоми .... и други в болницата са така а има много които си карат вируса и нямат никакви симптоми... затова ти е грешна статистиката ... трябва да добавиш и не тестваните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Не са 10%, има още 4млн болни, които не се знае дали ще оздравеят или не. Дори от приключилите случай (оздравели+умрели) са 7.9%, не са 10. Само в България годишно умират над 15к човека, от болести свързани с цигари, не съм видял някой да се е завайкал. Даже им дават субсидии за отглеждането на тютюн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Тази смъртност цифрите я показват. Не си ги измислям. Дори съм го изчислил по отдолу.Аз съм икономист и статистика за мен значи повече от изказването на който и да е лекар.Съжалявам и на мен не ми се нравят номерата, но предпочитам да срещна действителността отколкото да я отрека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
Аз не съм лекар, а юрист, така, че не нямам експертизата, за да давам заключения относно разпространение на вирус, неговата вирулентност, а също така и смъртността от него. Но такива оценки могат да дават лекари, които десетилетия са работили с инфекциозни болести. Водещите специалисти в света не отричат, че този вирус не е грип, но посочват, че смъртност от 7-8% е абсурдно твърдение и не отговаря на истината. В Пловдив минимум 1% от населението се е срещало с вируса - това показа мащабно тестване в града на случаен принцип. В София този процент е по-висок вероятно. Е, колко хора живеят в София и колко е 1% от това население? В Бергамо при масово тестване бяха установени антитела у 57% от населението. За сведение - за последните десет години у нас са починали около 16-17000 души от вирусни пневмонии. Както каза онзи ден моя стоматолог: "Сега хората разбраха, че вирус може да причини пневмония и от нея можеш да умреш".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Това не е вярно. Това беше само в началото когато нямаше тестове.Мъртвите също не ги тестват от корона ли са умрели, за да се спести тест за живите. Много от мъртвите са корона мъртви не отчетени от статистиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Да.но това са тестваните ... а се тестват само такива със симптоми .... реалната смъртност е под 1 процент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Пазара е мечи и според ***/кол ратиото, но за десетилетия да се прогнозира не съм съгласен вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Това са изследвания на други хора не мои.Смъртността дори на уърлд митирс е 8%Едни ще кажат, че много заразени не са попаднали в нея, но и същевременно много мъртви от вируса също не попадат в нея. Така че почти граничи с двуцифрено положението. И на мен не ми харесва, но това са фактите с които разполагаме.Бг: 241/241+2898*100=7.68% смъртнистКогато цифрите са що годе сходни по цял свят, не разбирам как може да се отрича това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още