IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата на Тръмп: Американците ще плащат за тях

Вдигането на митата, предвидено за петък, ще увеличи годишните разходи на едно четиричленно семейство със 767 долара

15:41 | 09.05.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американците ще плащат за допълните мита, които Доналд Тръмп иска да наложи на китайския внос, макар президентът да се перчи, че от тях към държавната хазна ще потекат милиарди долари, пише в свой анализ АФП, цитиран от БТА.

"Митата са такси, които се плащат от американските компании и потребителите, а не от Китай", предупреди Дейвид Френч, ръководител на една от най-големите федерация в САЩ на търговците на дребно. Той направи това изявление в навечерието на влизането в сила в петък, 10 май, на увеличението от 10 на 25% на митата върху китайски внос за 200 милиарда долара. 

Това внезапно вдигане на митата, което може да влезе в сила по-малко от седмица, след като бе обявено, би могло "сериозно да наруши дейността на американските предприемачи и най-вече на малките компании, които имат ограничени средства, за да смекчат последиците", допълни той.

Допълнителните мита, които вече бяха въведен от година, са донесли на федералната хазна 100 милиарда долара допълнително, твърди Доналд Тръмп. И все пак тези мита са фактурират на митницата за сметка на американските вносители, а не на китайските износители.

Тази система цели да откаже вноса от азиатския гигант, оскъпявайки продуктите му. Засега няма очевидни сигнали, че сме свидетели на подобно развитие.

И ако промишленици и търговци на дребно подкрепят администрацията на Тръмп в желанието й да промени условията за достъпа до китайския пазар, то методът започва да ги безпокои, защото техните клиенти - американските потребители - все по-осезаемо ще усещат неговите ефекти.

"Искаме президентът Тръмп да постигне споразумение с Китай, което да сложи край на поведението на Пекин, което противоречи на свободната конкуренция", казва Хун Куак, вицепрезидент на друга професионална организация - Асоциация на лидерите от търговията на дребно (Retail Industry Leaders Association).
Според Хун Куак средната класа в крайна сметка ще плаща повече за потребителските стоки.

767 долара повече

Решителните преговори ще се водят в четвъртък и петък във Вашингтон, а организацията Търговски партньори (Trade Partnership) е пресметнала, че вдигането на митата, предвидено за петък, ще увеличи годишните разходи на едно четиричленно семейство със 767 долара.

Близо един милион работни места ще бъдат застрашени, предупреждават авторите на доклада. Търговията с Китай подкрепя 7 милиона работни места в САЩ, а това са 19% от 39-те милиона работни места на американци, свързани с международната търговия.

Митата засягат не само редица междинни продукти като стоманата, медта, каучука или пластмасите, но и крайни продукти като електродомакинските уреди, телевизорите и мебелите.

Неотдавнашно проучване на Федералния резерв на Ню Йорк сочи, че митата, наложени от март (върху стоманата и алуминия) и юли 2018 година (на китайски стоки), са вдигнали индекса на потребителските цени с 0,3 процентни пункта миналата година.

Друго изследване, публикувано през април от Чикагския университет и Фед, сочи, че заради допълнителните мита, наложени на вносните перални, американците ще платят в крайна сметка 1,5 милиарда долара повече за една година, за да си купят такива уреди. Цената на една пералня се вдига с 86 долара, а на сушилня - с 92 долара.

"Искаме Китай да промени търговските си практики, но е безсмислено американците да бъдат наказвани с тези тактики на водене на преговори", заяви тази седмица Федерацията на търговците на дребно (NRF), изразявайки недоволството си.

"Ако правителството иска да оказва още по-силен натиск върху Китай, нека да сформира международна коалиция с нашите съюзници", предлагат търговците.

От китайска страна официалните цифри за външната търговия отчетоха в сряда, че през април продажбите в чужбина са намалели, но излишъкът в търговията със САЩ е останал стабилен и то въпреки допълнителните мита.

Освен това от наложените от Китай ответни мита най-вече върху американския селскостопански внос, ще пострадат земеделските производители в САЩ, въпреки че през юли миналата година администрацията на Тръмп им предостави компенсации на стойност 12 милиарда долара.

Редица членове на Конгреса от Републиканската партия от щатите, които гласуваха за Доналд Тръмп, обявиха, че "фермерите започват да губят търпение", според думите на Джони Ърнст, сенатор от Айова.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 20 rate down comment 5
Стефчо
преди 4 години
Проблема с изнасянето на производствата в китай не е породен от Китай, а от западните корпорации, които изнесоха не само производството, но даже и конструкторските и инженерви звена там, а в собствените си страни оставиха само маркетинга и човешките ресурси. Обаче Тромбона не може да направи нищо срещу тях, защото ще го отстрелят като Кенеди. Затова ще накаже обикновени реднек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
Стефчо
преди 4 години
Ми няма накъде да се изнасят, щото в момента в който решат да се изнесат най-големия пазар на каквото си помислиш хлопва кепенците за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
В момента практиката е друга - изнасят само пакетирането и основния завод си остава в Китай. Така стоката я водят от друга държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
по принцип не съм фен на рижия китеник (по khao :))) ) . китеника е много ***.о. парче ... само като му чуеш речниковия запас , язък му за образованието и милярдерската жилка ... тук във форума съществува дълбока заблуда , че х'американците всичката бяла и черна техника си я внасят от китай и още един куп работи и хубавинки на модерния живот . да ама не , дето викаше петко бочаров . правят си доста неща у тях си , и то в заводи от до като производство с по стотици хиляди бройки на година . китеника им дава глътка въздух и ако успеят да се възползват китайците мнооого трудно ще си върнат позиции , ама много ... да си ги харчат б.о.к.л.у.ч.к.и.т.е у тех си . та в тоя ред на мисли е нормално всичкото вносител и търговец на ефтина китайска ш.и.т.н.я да вият ... квото л.ап.а.л.и това е , айде са е ред на други :))) . да ли ще успее тази стъпка на перчема предстои да видим в близко бъдеще , това са неща с ефект в средносрочен план , няма да стане за 1-2-3 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 4 години
капацитета (ресурсен и експертен)то па да шиеш едни тениски и *** се иска голем капацитет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
ejko
преди 4 години
Едва ли ще правят такива резки движения само заради променливото мнение на Тръмп.... а и дестинациите, за които говориш, са далеч от капацитета (ресурсен и експертен) на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Реакция - да, ама чак пък яростна? Китайците добре разбират, че митата на Тръмп наказват повече американците. Много по-силна реакция имаше за случая с Xуйвeй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
ejko
преди 4 години
Американците - разбира се - няма да започнат сами да си произвеждат същите стоки (дори с митата ще им е много по-евтино)... така че - макар и конкретните цифри да са спорни, е ясно, че за тях ще стане по-скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
nikolait
преди 4 години
сметките са доста спорни, а яростната реакция на Китай показва, че все пак митата имат ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още