IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mizuho: Доходността на щатските ДЦК ще спадне със свиването на стимулите от Фед

Краят на финансовите стимули може да доведе до корекция на пазара на рискови активи, което често води и до спад в доходността на облигациите, смятат от банката

10:26 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Mizuho: Доходността на щатските ДЦК ще спадне със свиването на стимулите от Фед

Казано накратко - всичко зависи от американските държавни облигации. Това поне смятат от експертите в Mizuho Corporate Bank, като препоръчват на инвеститорите да купуват щатски ДЦК, съобщава Bulgaria On Air, позовавайки се на анализ на Bloomberg.

Според анализаторите Федералният резерв ще започне да намалява покупките на облигации. Те аргументират препоръката си със своите дългосрочни наблюдения върху това какво се случва, когато най-големият купувач на държавни облигации се изтегли от пазара. А те показват следното - доходността по 10-годишните американски ДЦК пада, непосредствено след като Фед прекратява предишните си две стимулиращи програми.

Доходността по 10-годишните облигации си понижи с около 1,6 процентни пункта от края на първата серия от финансови стимули през март 2010 г. до началото на следващата, което бе дадено през ноември същата година. Движения има и на полето на акциите. Ръстът на широкия борсов индекс S&P 500 се забавя след всяко едно от прекратяване на финансовите инжекции. Той отчита ръст от 2,4% в сравнение с регистрираните 36 на сто по време на първата серия от финансови стимули.

Един от главните финансисти на Mizuho Bank Акира Такеи твърди, че Фед ще започне да намалява стимулите не защото икономиката отчита силен ръст, а защото облигационната програма създава свръхликвидност и увеличава търсенето на рискови активи. Според него прекратяването на финансовите инжекции може да предизвика корекция на пазара на тези рискови активи, а това обикновено води до спад в доходностите и съответно поскъпване на облигациите.

За да видим какво предстои, трябва да погледнем в бъдещето. Очаква се доходността по 10-годишните американски облигации да падне до 1% през март догодина и до 0,8% в края на 2014 г. В момента тя е около 2,6 на сто. През септември 2012 г. пък, когато започна облигационната програма, тя беше на ниво от 1,7 на сто.

Изглежда, че американската икономика се стабилизира, а облигациите се очертават като привлекателен актив. Големият въпрос обаче е кога ще започне свиването на стимулите. Според Бен Бернанке то може да започне още в края на тази година и да бъде прекратено напълно в средата на следващата, ако икономиката успее да постигне заложените цели.

Около половината от икономистите, анкетирани от Bloomberg, са на мнение, че Фед ще започне ограничаването на облигационната програма още през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още