Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Могат ли малките ядрени реактори да дадат отговор на климатичните проблеми?

Технологията обаче още няма одобрение и ще минат години, преди тези реактори да започнат да произвеждат електроенергия за потребителите

Могат ли малките ядрени реактори да дадат отговор на климатичните проблеми?

Строителна площадка на конвенционална ядрена централа. Снимка: Архив Ройтерс

Много компании в САЩ виждат решение на част от проблемите с климата в малките модулни ядрени реактори, пише в анализ The Wall Street Journal. Според оценките отвъд Океана те могат да намалят емисиите и така да помогнат за постигането на екологичните цели.

Енергийното министерство на САЩ ще отдели 3,2 млрд. долара през следващите седем години за развитие на технологии, които насърчават развитието на зелената енергетика и намаляването на въглеродния отпечатък на сектора. Малките модулни реактори са един от проектите, които ще получат подкрепа от федералните власти.

Изграждането на малките реактори като цяло е по-евтино, строителството рядко се забавя и съответно - няма растящи разходи, свързани с проектите. По тази причина и американските компании, доставящи комунални услуги, които не са се отказали от ядрената енергия, вече сключват споразумения за партньорство с производители на малки реактори.

Още по темата

Десетина компании по света, включително стартъп компанията Oklo с едва 22-ма служители и основаната от фондацията на Бил Гейтс TerraPower, работят по проекти за изграждането на модулните реактори, които имат по-малко от 1/3 от капацитета на конвенционалните блокове. Някои от компонентите им могат да бъдат масово произвеждани, допълва още WSJ.

България също има интерес към малките модулни реактори. В началото на годината ръководството на АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение с американската компания NuScale Power за проучване на възможностите.

Но все пак ще минат години преди да се докаже, че малките модулни реактори наистина могат да предоставят това, което очакват разработчиците им. На този етап нито един модулен реактор, тестван на територията на САЩ няма регулаторно одобрение за работа, макар че процедурите са в ход. Това означава, че този тип реактори ще влязат в търговска експлоатация и ще доставят електроенергия на потребителите най-рано в края на това десетилетие.

Засега цените на подобни модули не се съобщават от производителите, цитирайки конфиденциалността на проектите, но според анализатори те се движат между няколко десетки милиона до около 1 млрд. долара за по-големите проекти.

Например реакторът на TerraPower е 1 млрд. долара за 345 мегавата, а цената, на която ще произвежда електроенергията се движи в диапазона 50-60 долара за мегаватчас. Според изчисленията на банка Lazard парогазова централа със същите параметри ще произведе енергия на цена между 44 и 73 долара за мегаватчас.

Анализатори коментират още, че пред малките реактори все още стоят и въпросите дали ще могат да се справят с проблемите, които тормозят ядрената енергетика като цяло - управлението на ядрените отпадъци, опасенията за безопасността и скъпата разработка на новите технологии.

В момента в САЩ се строи само една ядрена централа - в щата Джорджия, посочва още WSJ. Проектът беше забавен с години и в момента цената му е няколко милиарда долара над предварителните предвиждания. Множество ядрени реактори обаче са в процес на излизане от експлоатация, а индустрията е изправена пред позициите срещу ядрената енергетика като цяло, както и пред конкуренцията на централите, използващи природен газ, и възобновяемите енергийни източници.

Компаниите, предлагащи комунални услуги и обърнали се към малките модулни реактори, обаче вярват, че възобновяемите източници и технологиите за съхранение на енергия не са достатъчни, за да бъдат постигнати целите за намаляването на въглеродните емисии през следващите няколко десетилетия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones възстанови голяма част от загубите, но остана на червена територия