IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monsanto изненада с по-високи финансови резултати

Печалбата на компанията е подкрепена от спад на разходите и по-голям обем продажби на семена на царевица

10:32 | 06.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската компания за семена и пестициди Monsanto, която миналия месец се съгласи да бъде купена от германската Bayer за 66 млрд. долара, отчете изненадваща коригирана печалба, подкрепена от спад на разходите и по-голям обем продажби на семена на царевица, съобщава Ройтерс.

През септември Monsanto прие офертата от Bayer за 128 долара на акция, която ако бъде одобрена от регулаторите, ще създаде компания, управляваща над четвърт от световния пазар на семена и пестициди.

Очакваше се базираната в Сейнт Луис, Мисури, компания да отчете загуба на коригирана база вследствие на срива на цените на суровините и спад на доходите на земеделците.

Нетните продажби на бизнеса със семена на царевица са скочили с 34% през трите месеца до края на 31 август, като обемът е нараснал значително в САЩ.

Разходите на Monsanto са се понижили с почти 10%, което показва, че мерките за икономии се отплащат.

Компанията очаква печалбата за фискалната 2017 година да бъде между 3,83 долара и 4,35 долара на акция на отчетна база, която включва разходите, свързани със сделката с Bayer от между 27 и 34 цента на акция.

Печалбата без еднократните ефекти ще бъде между 4,50 и 4,90 долара на акция през 12-те месеца до края на август, което е над печалбата от 4,48 долара на акция през фискалната 2016 г., заяви компанията.

Monsanto не предостави информация за потенциалните продажби, свързани със сделката на Bayer, но каза, че очаква тя да приключи до края на 2017 г., както бе заявено и преди.

Някои земеделски групи, компании за семена и законодатели изразиха опасения около сделката, казвайки, че тя може да доведе до по-високи цени и по-ограничен избор за земеделците.

Bayer и Monsanto заявиха увереността си, че сделката ще премине през регулаторните проверки. Bayer каза, че е готова да се раздели с 1,6 млрд. долара от портфолиото си, за да спечели одобрение.

Нетната загуба на Monsanto се е свила до 191 млн. долара, или 44 цента на акция, през четвъртото тримесечие до края на август от 495 млн. долара, или 1,06 долара за акция, за същия период на миналата година.

Без еднократните ефекти обаче компанията е спечелила по 7 цента на акция. Анализаторите очакваха загуба от 3 цента на акция, сочи проучване на Thomson Reuters.

Нетните продажби на Monsanto са нараснали с 8,8% до 2,56 млрд. долара, което е над оценката за 2,36 млрд. долара.

Акциите на компанията приключиха търговията във вторник на цена от 102,15 долара за брой. Като цяло обаче акциите на Monsanto са поевтинели с около 4,3%, откакто бе обявена сделката с Bayer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Aнонимността е сила !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още