IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morningstar: Pimco може да се раздели с още 350 млрд. долара до 2 години

Близо 50 млрд. долара бяха изтеглени от фондове на компанията през октомври

13:08 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Morningstar: Pimco може да се раздели с още 350 млрд. долара до 2 години

Инвестиционната компания Pacific Investment Management Co (Pimco) може да се раздели с още 300-350 млрд. долара през следващите 2 години, заради отслабеното управление на портфейла ѝ, смята компанията за проучвания Morningstar.

Pimco изпитва затруднения с ограничаването на отливите на капитали от нея след неочакваното напускане на съоснователя ѝ Бил Грос в края на септември. Ходът на Грос поднови спекулациите на облигационните пазари около стабилността на управлението на Pimco и възможността компанията да бъде отделена от своето дружество-майка Allianz.

Прогнозата на Morningstar заляга на допусканията, че отливите ще бъдат системни, Allianz няма да оттегли подкрепата си, а фондовете на Pimco ще се представят добре, посочи анализаторът в Morningstar Сумит Десай.

Миналата седмица Pimco отчете отливи в размер на 48,3 млрд. долара от фондовете ѝ от отворен тип през октомври, след като през септември 25,5 млрд. долара напуснаха компанията.

Ако прогнозата на Mornigstar се сбъдне и инвеститорите постепенно изтеглят 350 млрд. долара от Pimco през следващите 2 години, отливите ще представляват около 19% от всички активи на компанията, изхождайки от информацията, че Pimco държи 1,87 трлн. долара в активи към 30 септември.

По-голямата част от отливите през октомври се дължат на тегления на средства от основния фонд на Pimco – Total Return Fund, който беше управляван от Грос преди напускането му. Изпълнителният директор на Pimco Дъг Ходж заяви на пресконференция в понеделник, че отливите са намалели до известна степен след големите такива в деня на напускането на Грос.

Morningstar посочва, че Pimco може би е по-стабилен сега, отколкото беше преди напускането на Грос, но тепърва ще се види как ще се развие компанията при липсата на своя съосновател. Според Morningstar предизвикателствата пред Pimco ще са свързани с колебания на облигационния пазар и пренасочване от ценни книжа с фиксирана доходност.

От Pimco отказаха да коментират прогнозата на Morningstar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още