Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Мрачни настроения превземат Wall Street след празника и отчета на Goldman Sachs*

Инвеститорите се подготвят за по-агресивно затягане на паричната политика от Федералния резерв

Мрачни настроения превземат Wall Street след празника и отчета на Goldman Sachs*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните борсови индекси на Wall Street отбелязват спадове след разочароващите данни от отчета на американската банка Goldman Sachs и след като доходността върху правителствените облигации достигна нов пандемичен връх, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с 579,58 пункта, или 1,61%, до 35 332,23 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 60,15 пункта, или 1,29%, до 4602,7 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намалява със 166,89 пункта, или 1,12%, достигайки 14 726,86 пункта.

В понеделник пазарите бяха затворени поради отбелязването на Деня на Мартин Лутър Кинг.

Във вторник американската банка Goldman Sachs публикува финансовия си отчет, от който стана ясно, че печалбата й за четвъртото тримесечие на 2021 г. е намаляла с почти 13%, с което остана под пазарните очаквания.

Междувременно доходността върху американските държавни облигации нарасна значително. Доходността върху двугодишните облигации мина границата от 1% за пръв път от февруари 2020 г. Двугодишните държавни ценни книжа се смятат за измерител за нивото, което Федералният резерв ще определи за краткосрочните лихви.

Доходността върху 10-годишните щатски облигации достигна 1,85%, което е най-високото ниво от януари 2020 г. Тези движения са сигнал, че инвеститорите се приготвят за евентуално по-агресивно затягане на паричната политика.

Акциите на Microsoft изтриват 0,27% от капитализацията си, след като технологичният гигант съобщи, че ще купи компанията за видеоигри Activision Blizzard. Акциите на Activision Blizzard поскъпват с 28,46%.

Ценните книжа на веригата за търговия на дребно Gap поевтиняват с 6,31%, след като Morgan Stanley ревизира в посока надолу прогнозите си за компанията.

Технологичните акции продължават своята низходяща тенденция на поевтиняване. Акциите на Tesla поскъпват с под 1%, докато тези на Meta Platforms и на Amazon поевтиняват със съответно 2,45% и 1,58%.

Тази седмица предстои публикуването на отчетите на 35 компании от състава на S&P 500, включително Bank of America, UnitedHealth и Netflix.

Миналата седмица големите банки Wells Fargo, JPMorgan Chase и Citigroup дадоха начало на сезона на отчетите, публикувайки по-добри от очакваното резултати. Въпреки това реакциите на пазара бяха смесени.

Към момента 26 компании от S&P 500 са публикували отчетите си за последното тримесечие на 2021 г., според Refinitiv. От тях близо 77% са отчели по-добри резултати от прогнозираните от анализатори.

Разпространението на коронавируса отново повдигна въпроса за икономическото възстановяване, след като някои страни въведоха ограничения и обявиха блокиране.

Началото на годината за фондовия пазар е трудно. И трите бенчмарка на Wall Street отбелязват спадове към момента насред опасения, породени от скорошния ръст на новозаразените и вероятността от по-затегната парична политика на Фед.

Управителят на Фед във Филаделфия Патрик Харкър заяви, че централната банка може да повиши лихвите три или четири пъти през 2022 г. Той посочи, че инфлацията е „по-устойчива, отколкото предполагахме преди време“.

*Към 17:25 ч. българско време

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Американските борси се отърсват от червената си серия