Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Мрачни настроения застигат и пазарите в САЩ*

Бенчмаркът Dow изтрива над 900 пункта в началото на търговията

Мрачни настроения застигат и пазарите в САЩ*

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските борси започват последната сесия за седмицата с остри спадове, след като новият вариант на коронавируса, открит в Южна Африка, предизвика глобални разпродажби, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спада с над 900 пункта, или 2,56%, до 34 886,30 пункта. Основният бенчмарк S&P 500 бележи понижение от 1,84% до 4614,84 пункта, а технологичният показател Nasdaq е надолу с 1,42% до 15620,19 пункта. В петък търговската сесия е по-кратка заради празниците около Деня на благодарността.

„Черният петък“ за пазарите се случва, след като представители на Световната здравна организация предупредиха в четвъртък за нов вариант на коронавируса, засечен в Южна Африка. Новият вариант съдържа повече мутации на шиповия протеин – компонента на вируса, който се свърза с клетките – отколкото делта варианта. Заради тези мутации учените се опасяват, че може да има засилена резистентност към ваксините, макар че СЗО казва, че за това са нужни още доказателства.

На пазара на облигации цените на държавните ценни книжа се вдигат, а доходността спада в търсене на по-сигурни активи. Доходността по 10-годишните ДЦК спада с 12 базисни пункта до 1,52%. Това е остро обръщане на посоката след скок в доходността по-рано през седмицата до над 1,68%. Доходността по двегодишните облигации е 0,508%.

Азиатските пазари бяха сериозно ударени днес, а борсите в Европа също бележат сериозни спадове. Индексът Cboe на волатилността, често определян като „показател на страха“ на Wall Street, се повиши до 28 пункта – най-високото му ниво от два месеца.

На петролните пазари цените също спадат. Петролът сорт Брент изтрива 5,57 долара, или 6,77%, от стойността си, достигайки цена от 76,65 долара за барел, а цената на американския суров петрол се понижава с 6,06 долара, или 7,73%, до 72,33 долара за барел.

На валутните пазари индексът на долара, който измерва стойността му спрямо кошница от валути, се понижава още повече от 17-месечния си връх от сряда от 96,938 пункта. Последно той се търгува на ниво от 96,60 пункта след понижение от 0,2%. Еврото се разменя за 1,129 евро за долар.

Златото обаче поскъпва, след като инвеститорите се насочват към него като сигурен актив. Фючърсите върху златото са с 1,2% нагоре, достигайки цена от 1805,20 долара за тройунция.

Акциите на компании от туристическия сектор са най-сериозно ударени, като книжата на Carnival и Royal Caribbean се сриват с по над 10% в ранната търговия. Цената на акциите на United Airlines се понижава с 9%, а на Delta Air Lines и American Airlines с по над 7%.

Банките също са ударени заради опасения за забавяне на икономическата активност. Книжата на Bank of America и Citigroup поевтиняват с по над 4%.

Инвеститорите междувременно се насочват към производителите на ваксини. Цената на акциите на Moderna се повишава с над 16%, а на Pfizer с 5%.

* Данните са актуални към 17:04 ч. българско време.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пандемичният връх на доходността върху облигациите изтри оптимизма на Wall Street