IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачното настроение на Wall Street продължава вече трети ден*

Водещите щатски индекси се понижават, докато инвеститорите осмислят протоколите от заседанието на Федералния резерв и войната в Украйна

17:39 | 07.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Мрачното настроение сред инвеститорите на щатските борси продължава вече трети пореден ден, докато пазарът преценява плановете на Федералния резерв на САЩ да затегне паричната политика, пише CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average намалява с 0,62%, или 214,95 пункта, до 34 281,56 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,1%, или 4,45 пункта, до 4476,7 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва незначителен ръст от 0,03%, или 3,79 пункта, до 13 892,61 пункта, след като в сряда индексът намаля с над 2 на сто.

Акциите на компаниите за комунални услуги, потребителски стоки и на тези в сектора на здравеопазването поскъпват леко в четвъртък, тъй като инвеститорите се оглеждат за активи убежища, включващи книжата на Walmart, Merck и Procter & Gamble, чиято цена се увеличава със съответно 0,23%, 1,52% и 0,68%. На технологичния фронт акциите на HP Inc поскъпват с 15,73%.

Инвеститорите осмислят и данните за пазара на труда, според които броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е паднал до 53-годишно дъно миналата седмица.

В сряда бяха публикувани протоколите от последното заседание на Фед. От тях стана ясно, че банкерите са постигнали консенсус за свиването на рекордния баланс с по около 95 млрд. долара ежемесечно. Този план може да бъде задействан през месец май, когато е следващото заседание на регулатора. Освен това докладът сигнализира, че може да има едно или повече лихвени повишения в размер на 50 базисни пункта.

"Протоколите на Фед показват по-голяма степен на спешност, отколкото предишната комуникация на банката (с пазарите)”, заяви старши инвестиционният стратег в Allianz Investment Management Чарли Рипли.

Протоколите оцветиха щатските индекси в червено веднага след публикуването си, като мрачното настроение продължава да властва над Wall Street поради опасения от агресивно затягане на паричната политика, което може да свие икономическата активност.

"Наистина изглежда, че се опитват да предадат посланието за възможността от 50 базисни пункта увеличение на лихвата на следващото заседание, затова и надеждите са това послание да е добре предадено предварително", посочи ръководителят по инвестиционен мениджмънт в Commonwealth Financial Network Браян Прайс. По думите му волатилността ще продължи да е висока за момента, тъй като "има много несигурност, която инвеститорите трябва да преглътнат".

Пазарът продължава да следи и войната в Украйна, след като Киев се обърна към НАТО с призив за повече оръжия, а цената на суровия петрол продължи да се покачва.

Европейският сорт Брент поскъпва с 0,12%, или 0,12 долара, до 101,19 долара за барел, докато цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) нараства с 0,301%, или 0,29 долара, до 96,52 долара за барел.

Златото поскъпва с под 1% до 1935,4 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации нараства до 2,641%.

*Към 17:17 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още