Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Национализмът тласка света към мрачна битка за ваксини и лекарства

Наближава моментът, в който ще трябва да се решава кой да живее и кой да умре, предупреждават здравни експерти

Национализмът тласка света към мрачна битка за ваксини и лекарства

Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и американският държавен глава Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Bloomberg

Докато те се борят с пандемията, лидерите на много от най-големите икономики в света станаха подвластни на несъмнено националистически принципи, подкопаващи колективните усилия за овладяване на коронавируса.

САЩ, лидери в технологиите, се ръководят от президент, който открито се подиграва на международното сътрудничество, докато преследва своята глобална търговска война. Индия, която произвежда огромни количества лекарства, се управлява от индуски националист, който засили конфронтацията със съседните страни. Китай, водещ доставчик на защитни средства и лекарства, е вманиачен в идеята да възстанови предишната си имперска слава, пишат в коментар за The New York Times Питър Гудман, Кати Томас, Сю-Лий Уъ и Джефри Джетълман.

Сега, когато светът изисква сътрудничество, за да победи коронавируса, учените обединяват сили, за да създават ваксини, а производителите се координират да доставят жизненоважни стоки, националистическите интереси изглежда надделяват. Този път надпреварата е много повече от това коя страна ще произвежда iPad или електромобили. Това е битка за надмощие над продуктите, които могат да определят кой ще живее и кой ще умре.

Поне 69 държави са забранили или ограничили износа на защитно оборудване, медицински изделия или лекарства, по данни на Global Trade Alert. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че протекционизмът може да ограничи глобалната наличност на ваксини. 

Още по темата

Националното съперничество застрашава достъпа до подобни продукти.

 „Страните с най-дълбоки джобове ще осигурят тези ваксини и лекарства и по същество голяма част от развиващия се свят ще бъде изхвърлен напълно от играта“, смята Саймън Джей Евенънт, експерт по международна търговия. „Ще се стигне до разпределяне на дажби според цената. Ще бъде брутално“, предупреждава той.

Някои виждат в трагедията по света  аргумент за по-голяма самодостатъчност, така че болниците да не разчитат на Китай и Индия за лекарства и предпазни средства.

Китай произвежда огромно количество от основните химикали, използвани за производството на суровини за редица генерични лекарства, използвани за лечение на хора, които вече са хоспитализирани заради COVID-19, посочва Розмари Гибсън, експерт по здравни грижи в Hastings Center, независима изследователска институция, базирана в Ню Йорк. Те включват антибиотици, лекарства за кръвно налягане и успокоителни.

„Всички се състезават за доставка, тръгваща от една държава“, добавя Гибсън.

Но ако похвалната цел за диверсификацията вдъхнови всички нации да погледнат навътре и да съборят глобалното производство, това ще направи света още по-уязвим, смята Чад Баун, експерт по международна търговия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият главен търговски съветник Питър Наваро използваха пандемията като възможност за удвояване на усилията да принудят многонационалните компании да изоставят Китай и да прехвърлят производството в САЩ. Наваро предложи правила, които да принудят американските доставчици на здравни грижи да купуват предпазни средства и лекарства от американски доставчици.

„Просто нямаме производствен капацитет", споделя Баун, отбелязвайки, че китайската промишленост се рестартира, докато американските фабрики остават в режим на изчакване или тепърва затварят врати. „Точно както не искате да сте твърде зависими от Китай, вие не искате да сте твърде зависими от себе си“, коментира още Баун.

В продължение на седем десетилетия след Втората световна война схващането, че глобалната търговия увеличава сигурността и просперитета, преобладава в големите икономики. Когато хората обменят стоки през граница, логиката твърди, те стават по-малко вероятно да се стигне до военни действия. Потребителите печелят по-добри и по-евтини продукти. Конкуренцията и сътрудничеството стимулират иновациите.

Но в много страни - особено в САЩ - един рязък провал на правителствата да разпределят справедливо богатството би подкопал вярата в търговията, отстъпвайки на протекционисткия манталитет, при който стоките и ресурсите се разглеждат като игра, в която едни печелят за сметка на други.

Тази перспектива е водеща сила, точно когато разглежданите ресурси са силно ограничени - потенциално жизненоважните запаси от лекарства са в недостиг, изостряйки антагонизма и недоверието.

Миналата седмица администрацията на Тръмп се позова на закон от епохата на Корейската война, за да обоснове решението за налагане на забрана на износа на защитни маски, произведени в САЩ, като същевременно нареди на американските компании, които произвеждат такива стоки в чужбина, да пренасочват поръчките към родния пазар. Американската компания 3M заяви, че спирането на планираните доставки на маски в чужбина ще застраши здравните работници в Канада и Южна Америка. В понеделник 3M заяви, че е постигнала компромис с правителството, с което ще разпредели доставките между САЩ и другите страни.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
driverf1 до: крас
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А,сега давай им идеи другия път да решат да ходим с противогази за да предпазим и очите си.....
1
 
5
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
След КОРОНАТА ще излезе друг вирус , а след него трети и т.н.

Все така ли ще сме в режим на будна кома ???
Все така ли ще стоим по домовете си като затворници или ще ходим по улиците с наморници, които не решават проблема с предпазването с вирусите , защото очите ни не са защитени.

С КОРОНА ВИРУСА СЕ СЪЗДАДЕ АКО НЕ ДРУГО ЕДНО НОВО ОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ХОРАТА характерно с пълната си ОТЧУЖДЕНОСТ И ЛИПСАТА НА ОНОВА КОЕТО СЕ КАЗВА ЧОВЕЧНОСТ.

В НОВОТО ОБЩЕСТВО ХОРАТА СЕ ГЛЕДАТ КАТО ЧУМАВИ.
Не дай боже някой да изкашля борейки се от ТЮТЮНДЖИЙСКАТА КАШЛИЦА !! Всички бягат от него като от ЧУМАВ.

КОРОНА ВИРУСА НЕ НИ ОБЕДИНИ , А НИ ОТЧУЖДИ ДО СТЕПЕН НА ПЪЛНА ДЕЗИНТЕГРАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО.

Какво е едно общество в което човешките отношения изчезнат??

КАКВО Е ТОВА ОБЩЕСТВО В КОЕТО НАБЛЮДАВАШ ДРУГИЯТ КАТО НОСИТЕЛ НА ОПАСНИЯ ВРАГ - ВИРУСА ??

В КАКВО ПРЕВЪРНАХМЕ ДЪРЖАВИТЕ СИ - в общност от биороботи, които са лишени не само от възможността да контактуват , но и да се РАЗМНОЖАВАТ.

Крепи ни все още вярата, че "Животът ще дойде по хубав от песен, по-хубав от пролетен ден…“
Ако загубим и тази вяра сме загубили всичко.
1
 
5
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ама това национализмът ли го прави.... Не знаех, извинете!!!
3
 
4
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Вместо света да се паникьосва, да подгонят СЗО и очилатия плъх за да им кажат на хората, къде са ваксините. Дадох преди време линк / научна статия за създаването на ковид19 през 2015, но никой дори не го регистрира. Невежеството е най-силното оръжие в ръцете на тези, които ви водят за носа през вековете.
5
 
4
 
2
преди 3 месеца
Да бе, ето ти я нановаксината на Бил Гейтс (наночипове):

https://youtu.be/ZqaQcIr1_sA

Още от САЩ
Зелена вълна заля американските борси