IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите, че Фед ще намали лихвите, дадоха тласък на Wall Street

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 130 пункта, ръстове има и при технологиите, комуналните услуги и недвижимите имоти

18:52 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започнаха борсовата сесия в сряда с ръстове, продължавайки тенденцията от предходния ден, след като на Wall Street се увеличават надеждите, че Федералният резерв скоро ще намали лихвите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 130 пункта (0,54%) до 25 468,41 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 нараства с 0,4% до 2814,85 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite прибавя 0,3% до 7549,38 пункта.

Акциите в технологичния сектор също се търгуват с ръстове от 1%, като на зелена територия са и тези в сектора на комуналните услуги и недвижимите имоти.

Книжата на Apple поскъпват с близо 1,8%, след като главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че технологичният гигант не е обект на атаки от страна на Китай. Тези на Salesforce прибавят близо 3,6% благодарение на по-добрия от очакваното отчет на компанията.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви във вторник, че централната банка ще държи под око случващото се на икономическия фронт и ще направи каквото е необходимо, за да „поддържа растежа“. Въпреки това Пауъл отбеляза, че Фед не може да определи кога и как проблемите на глобалната търговия ще бъдат уредени.

Коментарите му накараха Dow да скочи с над 500 пункта във вторник. Тласък получиха и глобалните пазари. В Азия японският измерител Nikkei 225 прибави 1,8%, а хонконгският Hang Seng нарасна с 0,5%. В Европа увеличението бе по-ограничено, като бенчмаркът Stoxx 600 отчете ръст от 0,3%.

Тревогите около състоянието на икономиката в световен мащаб продължават на фона на по-слабите икономически данни и продължаващото търговско напрежение.

Добрите новини обаче не можаха да повлияят на петрола. Цената на „черното злато“ върви надолу. Американският сорт WTI понижава стойността си с 3,9% до ниво от 51,39 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 2,6% до 60,35 долара за барел.

Златото на свой ред поскъпва с близо половин процент до 1335,20 долара за тройунция.

При американските ценни книжа доходността върху 10-годишните и 30-годишните облигации нараства и достига съответно 2,126% и 2,628%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също расте до ниво от 97,13 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още