IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите на американския петролен бизнес

Marathon Petroleum и други представители на петролния бизнес в САЩ търсят начини за премахване на Стандартите за средните корпоративни икономии на гориво

10:49 | 14.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролната индустрия участва в тайна обществена кампания, с която цели да подкопае американските стандарти за икономия при горивата, показва ново проучване, направено от New York Times.

Един от основните участници е най-големият петролен производител в САЩ – Marathon Petroleum, пише Ник Кънингам за Oilprice. 

Компанията, заедно с други петролни представители, стартира „скрита кампания за връщане на стандартите за автомобилните емисии”, твърдейки, че САЩ вече нямат нужда от стандартите за икономия на горивата, тъй като в момента те са лидери в добива на петрол.

„Недостигът на горива вече не е проблем”, смятат представители на индустрията, като добавят: „Американските граждани имат правото да изберат такъв автомобил, който най-добре отговаря на техните нужди”.

Голяма част от дебата относно Стандартите за средните корпоративни икономии на гориво (CAFÉ), които се очакват да достигнат до 50 мили за галон (3,78 л) до 2025 г., се фокусират върху позицията на автомобилната индустрия.

Мотивацията на петролните компании е очевидна – по-ефективните превозни средства, включително хибридите, ще намалят продажбите на бензин от рафинериите.

Докато автомобилните концерни трябва да се съобразвяват с регулациите относно горивата за всяка една държава, петролните компании единствено желаят да продават повече от своята продукция.

Главният изпълнителен директор на Marathon Гари Химингър заяви пред инвеститори в началото на декември, че премахването на стандартите за горивата ще означава, че компанията ще трябва да продава по още около 400 хил. барела бензин дневно.

До 2030 г. замразяването на автомобилните стандарти, както се предлага, ще доведе до увеличаване на търсенето на петрол в САЩ с между 221 и 644 хил. барела на ден, показва проучване на Rhodium Group.

Някои експерти твърдят, че изкореняването на въпросните стандарти вероятно ще доведе до по-широко въздействие върху емисиите парникови газове в САЩ.

Според тях транспортният сектор е изключително тромав поради своята комплексност и процесът на преминаване към по-чиста енергия ще отнеме значително повече време в сравнение с всяка друга индустрия.

По думите на петролните компании САЩ не се нуждаят от допълнителни регулации, тъй като те вече са достатъчно силен производител на петрол, за да налагат ограничения.

Колкото по-високи са цените на петрола, толкова по-слабо е търсенето на горива в САЩ. Това показват и данните от третото тримесечие, където търсенето на бензин се е понижило заради скока в цените на суровия петрол в глобален мащаб.

Въпреки рекордните нива на добив обаче САЩ не успяват да изолират шофьорите от влиянието на глобалните цени, така че да запазят местния бензин евтин за тях.

Според Кънингам няма значение колко голяма е петролната продукция на САЩ – шофьорите винаги ще бъдат уязвими към колебанията в цените, докато изгарят голямо количество гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
KostadinovK
преди 5 години
Петролните компании да си направят печалбите, друго не е важно за тех.Милят си че с парите ще се пасят на друга планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още