IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за лекарство срещу коронавируса носят ръстове на Wall Street*

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 1,6% до 23 914,03 пункта

17:39 | 17.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в петък на положителна територия, след като стана ясно, че медикамент на Gilead Sciences е показал добри резултати при лечението на коронавирус. Това дава надежди на инвеститорите, че скоро може да има лечение на болестта и световната икономика по-бързо ще успее да се върне към нормалността, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 1,6% до 23 914,03 пункта и е напът да завърши сесията над прага от 24 000 пункта за първи път от 10 март насам. От своя страна широкият измерител S&P 500 прибавя също 1,6% до 2844,68 пункта, а технологичният Nasdaq Composite нараства с 0,9% до 8609,26 пункта.

Днешните ръстове дават възможност на S&P 500 да запише първите си две последователни седмични увеличения от началото на февруари насам. От за седмицата широкият измерител нараства с 2,3%, а Nasdaq Composite прибавя 5,8% благодарение на двуцифрените ръстове Amazon и Netflix. Dow пък нараства с 1,5% тази седмица.

Поскъпването на акциите на Boeing с близо 11%, както и представения в четвъртък план на Белия дом за отваряне на икономиката също разпалват бичите настроения в петък.

От своя страна книжата на Gilead поскъпват с над 8%, след като медицинският новинарски уебсайт STAT съобщи, че пациенти в болница в Чикаго, които експериментално се лекуват с медикамента ремдесивир, отбелязват значително подобрение.

„Ефективното лечение е голямо нещо и ще направи път към отварянето на икономиката и възстановяването на нормалните социални дейности много по-рано от ваксина“, посочва Том Лий, ръководител на изследователското звено към Fundstrat Global Advisors.

Други по-ранни проучвания също показват, че ремдесивир е ефикасен при лечение на коронавирус. Те обаче бяха значително по-малки по-мащаб. От самата компания Gilead също предупреждават, че отделни съобщения за успех на медикамента не са достатъчни, за да се определи дали той е надежден.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да е разнопосочна. Докато международният бенчмарк Брент поскъпва с 2,7% до 28,58 долара за барел, то американският лек суров петрол WTI отписва 8,6% от стойността си до 18,15 долара за барел.

При държавните ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните американски облигации се понижава до съответно 0,591% и 1,186%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също се понижава до 99,72 пункта.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
мдаа , някой пак ше направи пари на гърба на будалите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още