Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Надеждите за намиране на ваксина срещу Covid-19 дават силен тласък на Wall Street*

Инвеститорите продължават да следят за напрежението между САЩ и Китай

Надеждите за намиране на ваксина срещу Covid-19 дават силен тласък на Wall Street*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса заточват сесията  във вторник на зелена територия, след като оптимизмът по отношение на възобновяването на икономиката и потенциалната коронавирусна ваксина нарасна, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 555,12 пункта, или с 2,27%, до ниво от 25 027,52 пункта. Широкият измерител S&P 500 нараства с 53,32 пункта, или с 1,82%, до 3008,76 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,41%, или 131,28  пункта, до 9454,66 пункта.

Американската биотехнологична компания Novavax заяви, че в понеделник е започнала първото изследване на експерименталната си коронавирусна ваксина върху хора. Компанията посочи, че очаква първоначални резултати по отношение на безопасността и имунната реакция през юли. Наскоро от компанията Moderna също съобщиха за положителното развитие при проучванията за намиране на ефективна ваксина срещу COVID-19, като при едно от изпитанията всички 45 участници бяха изградили коронавирусни антитела след две дози от разработения медикамент. В момента 10 ваксини преминават клинични тестове, а 114 са подложени на предклинични изпитания, показват резултатите на Fundstrat.

Още по темата

Икономическата активност продължи да нараства, тъй като все повече щати започват да рестартират  своите икономики. Акциите на  Carnival покъпват с над 10,8%. Книжата на MGM Resorts се тръгват с над 8,9% по-високо,  а тези на United Airlines и Southwest Airlines отчитат ръст в цените си с по над 9%.

„Следващия месец ще знаем резултатите от стрес тестовете на банките; дали увеличението в цените на петрола е временно отклонение или нещо по-устойчиво; и дали сме излезли от сезона на Covid-19 или се намираме втора вълна“, заяви  Кристофър Харви, стратег в  Wells Fargo.

Акциите на Southwest получиха положителен тласък, след като UBS повиши рейтинга им. Анализаторите заявиха, че авиокомпанията има „по-ясен път за възстановяване на пътуванията в страната“.

 От своя страна Macy’s се похвали с "по-високо от очакваното търсене" в отворените си магазини.

Движенията на индексите на Wall Street във вторник следват силната предходна седмица, през която Dow нарасна с 3,3%, и  отбеляза най-доброто си седмично представяне от април. S&P 500 и Nasdaq също се покачиха с над 3% през миналата седмица. S&P 500 започна в сесията във вторник с ръст от 34% в сравнение с нивото си на 23-и март.

Междувременно инвеститорите следят напрежението между САЩ и Китай, което показа признаци на ескалация през уикенда. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън заяви в неделя, че САЩ вероятно ще наложат санкции срещу Китай, ако Пекин приложи закона за националната сигурност, който ще му осигури по-голям контрол над автономния град Хонконг.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,697% и 1,43%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,09 пункта.

Еврото се разменя с ръст в стойността от 0,71% при 1,098 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,29 долара до 35,82 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат повишение от 0,66 долара до 33,91 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,20% до 17214,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Булард: Без управление на риска вълната от фалити може да бъде пагубна