IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за намиране на ваксина срещу COVID-19 окрилиха щатските индекси

Технологичният сектор отчита сериозен ръст в стойността на акциите заради силните тримесечни отчети

23:17 | 29.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса завършиха днешната сесия на зелена територия, тъй като оптимизмът сред инвеститорите се засили заради сигналите за скорошно намиране на ваксина срещу коронавируса, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 536,46 пункта, или с 2,23%, до ниво от 24 638,01 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 2,72% до 2941,21 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете покачване от 310,02 пункта, или 3,6%, до равнище от 8917,75 пункта.

В сряда фармацевтичната компания Gilead Sciences обяви, че успешно е приключила трета фаза на своето клинично проучване за ефективността на Remdesivir, което е показало подобрение както при тежко болни пациенти, преминаващи 5-дневен курс на лечение с медикамента, така и при такива на 10-дневна програма. Очаква се в най-скоро време да бъде направено и специално изявление по темата от страна на Националния институт по алергология и заразни болести на САЩ, които се занимават с проучванията на експерименталното лекарство.

Основна тема през днешния ден беше очаквания край на двудневното заседание на Федералния комитет за отворения пазар към централната банка на САЩ. Регулаторът обяви, че ще запази около нулата основните лихви до пълното възстановяване на американската икономика, като предупреди, че кризата в здравеопазването ще окаже голяма тежест върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще.

"Продължаващата криза в областта на общественото здравеопазване ще окаже голяма тежест върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще и представлява значителен риск за икономическите перспективи в средносрочен план", се казва в съобщението на Фед. „Комитетът очаква да запази този целеви диапазон, докато не се увери, че икономиката е издържала на последните събития и е на път да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените“, добавят от регулатора. 

По-рано днес CNBC съобщи, че брутният вътрешен продукт на САЩ е спаднал с 4,8% през първото тримесечие на 2020 г., като това е първият по-подробен поглед върху дълбоките щети, които коронавирусът нанася върху американската икономика.

Данните, публикувани днес, отбелязват първото отрицателно отчитане на БВП след спада с 1,1% през първото тримесечие на 2014 г. и най-ниското ниво след 8,4-процентовото понижение през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Заради силните тримесечни отчети акциите на големите технологични компании Microsoft, Facebook, Alphabet и Apple поскъпнаха съответно с 4,42%, 7,35 на сто, 10,04% и 3,71 на сто. Стойността на книжата на Amazon се покачи с 3,04 на сто.

Alphabet изчислява общите рекламни приходи за трите месеца до края на март на 33,7 милиарда долара нето, в сравнение с 30,56 милиарда долара през предходната година. Това е ръст от 14% и надмина очакванията на Wall Street, предава Bloomberg.

Ръст в цената си отчитат и акциите на JP Morgan Chase, Bank of America и Wells Fargo съответно с 2,92%, 4,14 на сто и 3,93%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се покачи съответно до 0,614% и 1,232%.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад от 0,34 на сто до 99,53 пункта.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент се повиши с 2,08 долара, или с 10,17%, до 22,54 долара за барел. Тази на американския WTI отчете ръст от 22,04% до 15,06 долара за барел.

Златото от своя страна поевтиня с 0,5 на сто до 1713,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
Те на Уолстрийт работят шамани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 3 години
ква ваксина, нали уж нямало имунитед? май намериха новата врътка на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 3 години
зимама и пирамида ,в това превърнаха пазара палячовците от фед под ръководството на празния император.Аз ще стоя извън пазара, защото вярвам в науката по финанси и нямам фомо.Да си напазара в моемта не е инвестиране, това е пълна спекулаДанните дори на 5те големи не са добри - лъжа еОчаквам дълбоката и здравословна корекция търпеливо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още