Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Надеждите за сделка за американския дълг окуражават търговията на Wall Street*

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя близо 400 пункта благодарение на ръстове на Visa, Nike и Home Depot

Надеждите за сделка за американския дълг окуражават търговията на Wall Street*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите американски борсови индекси започват редовната сесия в четвъртък със силни ръстове, обнадеждени от напредъка по преговорите за увеличение на тавана на дълга в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя близо 400 пункта (1,1%) към стойността си благодарение на ръстове в цените на Visa, Nike и Home Depot. От своя страна широкият измерител S&P 500 се увеличава също 1,1%, както и технологичният Nasdaq Composite. С днешните повишения и трите показателя са на зелено за седмицата.

В четвъртък ръстовете са водени от технологичния сектор. Акциите на Twitter поскъпват с 2,4%, тези на Nvidia с 1,9%, а на AMD с 2,1%. Цената на книжата на Facebook също напредва с 1,1%, след като от JPMorgan посъветваха да се купува на фона на последното им поевтиняване.

Междувременно акциите на General Motors също поскъпват с 1%, а тези на Costco прибавят 1,6%, след като компанията отчете по-добри от очакваното данни за продажбите през септември.

Във Вашингтон продължава надпреварата за постигане на споразумение за тавана на дълга на САЩ, като дебатът бе сред основните фактори, влияещи на пазара през тази седмица. Акциите обърнаха тенденцията за спадове от сряда, след като лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл направи предложение за краткосрочна промяна на тавана на демократите. Очаква се те да приемат сделката, която ще увеличи ограничението и ще позволи на правителството да продължи да работи до декември.

Новината помогна на Dow да се съвземе от спад от 459 пункта и да свърши сесията в сряда нагоре с над 100 пункта.

По-рано в четвъртък стана ясно, че молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели миналата седмица до най-ниския си брой от месец насам, което показва продължаващото подобряване на пазара на труда.

Броят на подадените за пръв път заявления за помощи при безработица е стигнал 326 хиляди през седмицата до 2 октомври – спад с 38 хиляди спрямо предишната седмица, съобщи министерството на труда в четвъртък. Медианната оценка сред икономисти в проучване на Bloomberg бе за спад до 348 хиляди.

Доходността по американските държавни ценни книжа продължава да расте, достигайки 1,55% по 10-годишните облигации и 2,114% по 30-годишните.

От своя страна доларовият индекс се понижава леко до 94,17 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола спада. Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,6% до 80,58 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI с 0,9% до 76,75 долара за барел.

Златото също губи от стойността си 0,4% до 1755 долара за тройунция.

Засега октомври се показва като особено волатилен месец, като търговията е водена основно от несигурността около американската фискална и парична политика и забавянията по веригата на доставки, въпреки че налице са сигнали, че икономиката се съвзема от летните си проблеми от делта варианта на коронавируса, посочва Крис Хюсей от Goldman Sachs.

Другата седмица трябва да започне и поредният сезон на финансовите отчети, който ще представи данните за компаниите за третото тримесечие.

* Информацията е актуална към 16:45 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow започва декември с ръст от близо 300 пункта*