Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Най-големият риск за пазарите е рязка промяна в мисленето на инвеститорите

Екстремният им подход е предупреждение, че може би сме достигнали исторически връх в настроенията през последната година

Най-големият риск за пазарите е рязка промяна в мисленето на инвеститорите

Снимка: Bloomberg

2021 беше година, която ще бъде дълго помнена заради манията на дребните инвеститори по „меме акциите“ (придобилите култов статут в социалните мрежи - бел. прев.), благодарение на форуми като Reddit и платформи за онлайн търговия като Robinhood, пише Питър Атуотър за Financial Times.

Емоджитата на космически кораби и популярните тенденции, включващи търговия с незаменяеми токени (NFT), бяха проява на дълбока тенденция към екстремна абстракция. От Spacs (компании за придобиване със специална цел - бел. прев.), през криптовалути и NFT, до Web3 и метавселената, това, което инвеститорите искаха най-много, бяха неща, които, ами, бяха трудни за обяснение.

Относителната абстракция не е нещо, на което инвеститорите обръщат много внимание. Вместо това те обсъждат измерители като относителната оценка - как текущата цена на акцията се сравнява с минали времена или нещо друго, което биха могли да купят. „Акциите са евтини“, казват те.

„Евтино” и „скъпо” са интересни мерки, но те не казват всичко за увереността на инвеститорите. Това, което е евтино или скъпо, разкрива как се чувстваме наистина.

При ниски нива на доверие инвеститорите жадуват за сигурност. Те купуват акции на най-сигурните компании, тези с материални активи, „реални“ печалби и паричен поток, ако изобщо купуват акции. От друга страна, при пикове на доверието инвеститорите се отдават на ненаситно търсене на възможности. Купуват мечти на най-висока цена.

Днес най-скъпо е това, което е най-крайно абстрактното - фирмите, които имат най-голяма „хипотетичност“, т.е. антиреалност. Тълпата обожава всичко, което се намира в далечните граници на психологическата дистанция - като време, място и познаване. Ние почти се нуждаем от бинокъл, за да видим това в далечния хоризонт. Футуристичните инвестиционни теми, като космическите пътувания, говорят за ненаситния ни апетит към психологически далечните възможности.

Изминахме дълъг път от интензивната конкретност в дъното на финансовата криза от 2008 г., когато най-голямата психологическа дистанция, която инвеститорите бяха готови да обмислят, бяха дюшеците, в които мнозина възнамеряваха да сложат физическите си пари и златото.

Нещо друго също се промени: следенето на това какво купуват инвеститорите. Ако пазарите вървят само нагоре, защо да се притеснявате - особено след като в много случаи така или иначе няма да го разберете? Освен това последното десетилетие беше изпълнено с финансова дерегулация - намаляването на изискванията за оповестяване позволи на повече компании да станат публични, предоставяйки по-малко информация.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 5 месеца
"Най-големият риск за пазарите е рязка промяна в мисленето на инвеститорите".Глупости. Най-големият риск е, ДА НЯМА промяна в мисленето. Ако не сте разбрали, пазарите, не са сами по себе си. Те са едно място за размяна на едни неща срещу други неща. И, ако се кара както досега, белята, ни е в кърпа вързана.

Още от САЩ
Байдън може скоро да обяви вдигане на част от митата върху китайския внос