Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Най-голямата фракинг компания в света очаква възстановяване при сондажите

Halliburton предупреждава, че засега несигурността по отношение на сондажната дейност извън Северна Америка се запазва

Най-голямата фракинг компания в света очаква възстановяване при сондажите

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият доставчик на фракинг услуги в света Halliburton Co. очаква американската шистова индустрия да се насочи към възстановяване, след като премина през най-тежката катастрофа на петролните пазари, породена от разпространението на коронавируса и последвалото свиване при търсенето на горива. Тези проблеми засегнаха много от клиентите на Halliburton, чиято фракинг технология стои в основаната на шистовия бум в Северна Америка, пише Bloomberg. 

Още по темата

Halliburton сигнализира, че компаниите, които извършват сондажна дейност, вероятно са оставили най-лошото зад гърба си. Извън Северна Америка обаче несигурността се запазва, тъй като поръчките за сондажна дейност там остават под обичайните нива отпреди пандемията.

В същото време Halliburton губи още един свой клиент, след като ConocoPhillips придоби в сделка за 9,7 млрд. долара сондажната компания Concho Resources Inc. По този начин базираното в Хюстън дружество ще съкрати разходите си с 500 млн. долара, като тук влизат и плащанията за фракинг услуги.

„Темпът на спад на активността на международните пазари се забавя, докато структурата на американската индустрия продължава да се подобрява, а активността да се стабилизира“, изтъква главният изпълнителен директор на Halliburton Джеф Милър.

Още по темата

Проучванията за петрол в Северна Америка са засегнати от по-ниските цени на петролните пазари. Разходите на клиентите на Halliburton в САЩ и Канада се свиват за четвърти път в рамките на шест години, като се движат около нива, които не са били наблюдавани от близо четвърт век, изтъкват от Evercore ISI.

Промяна в курса

101-годишният доставчик на сондажни услуги се намира в процес на трансформация, включващ намаляване на разходите с над 1 млрд. долара и търсене на растеж извън Северна Америка. От началото на пандемията Милър е съкратил около хиляда работници и е замразил изплащането на дивидент.

Но растежът при сондажната дейност където и да било по света вероятно ще бъде постигнат трудно. По-големият конкурент на Halliburton Schlumberger предупреди инвеститорите в края на миналата седмица да не очакват растеж през последните три месеца на годината и заяви, че не очаква преди 2022 г. растеж на сондажната дейност зад граница.

Хидравличното разбиване, с което инжектира вода, пясък и химикали под земята, за да извлече локализираните въглеводороди, може да отчете лек ръст заради новите пробити кладенци, които предстои да бъдат завършени, изтъкват от Schlumberger.

След като се сви до рекордно ниско ниво през май, броят на сондажите в САЩ отново надхвърли 100 броя, като все още остава под половината, които са били активни в началото на миналата година, сочат данни на Primary Vision Inc.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow не можа да се задържи на историческия си връх от 30 000 пункта