IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото земетресение в Оклахома е свързано с добива на петрол*

Индуцираната сеизмичност може да се прояви години, след като стартира повторното инжектиране на отпадни води

15:58 | 27.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Депозирането на отпадни води от добива на петрол е причина за земетресението с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер, което разтърси Оклахома през 2011 г., съобщава BBC. 

Проблемът, на който обръща внимание изследването, публикувано в списание Geology, е свързан със съхранението на отпадни води от добива на петрол. Сегашната практика е използваната вода да се инжектира повторно във вече изчерпани кладенци на безопасна дълбочина, така че да  не се допусне замърсяване на подпочвените води. Според изследването подобно депозиране на отпадни води с времето може да предизвика сеизмична активност. 

Изследването, разкрива, че индуцираната сеизмичност може да се прояви години, след като стартира повторното инжектиране на отпадни води.

Практиката на повторно инжектиране на отпадни води се прилага и при добива на шистов газ и петрол.

Според критиците на технологията фракингът, както е известен начинът за добив на газ и петрол чрез инжектиране на коктейл от химикали и вода под налягане в шистови скали, може да доведе до сеизмична активност и замърсяване на подпочвените води.

Повечето сеизмични инциденти свързани с фракинга досега бяха сравнително малки и обикновено се случваха през първите седмици или месеци след операцията по извличането на природния ресурс. Те са следствие на самия процес на извличане на газ и петрол от шистови скали.

В случая с находището Вилзета близо до град Прага в Оклахома депозирането на отпадна вода е започнало 18 години преди серията земетресения от ноември 2011 г., които включват 3 с магнитуд от над 5 по Рихтер.

Публикувано през април 2012 г. изследване на US Geological Survey разкрива, че след 2009 г. земетресенията от над 3 по Рихтер в централните щати рязко са се увеличили до 25 на година от средно 1,2 на година през предходните 50 години.
* Актуализирано в 16,45 часа на 28-и март

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Абсолютно сте прав! Обиколих сума ти бизнес демони и банки с идея за иновативен модел ветрогенератори, с двойно предназначение и навсякъде ядец! Даже един голем банкер ми показа среден пръст...?? Уви толкова им е интелекта и културата! Самите банки са се превърнали в жалки лихварски кантори, непоемайки никакви рискове , а вменяват рисковете на клиентите! Точно този модел на банково (лихварско) поведение съсипа икономиките! Хората фалират паразита не? А е нормално паразита да умира със симбиота си след смъртта на симбиота! Но лобитата се борят да спасяват ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Българските бизнес демони са отрицателна величина, клоняща към минус безкрайност, което е равносилно на черна дупка! Проверено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Земетресението се случва при разместване на слоевете. При хидравличен разрив същите се надробяват и се създават предпоставки за наместване на късовете, така или иначе. Пластовото налягане може и да се поддържа с нагнетявана вода но, водата прониква по-лесно м/у слоевете на шистите и предизвиква хлъзгане и свлачища, където те са разположени полегато. Връзка между леките трусове и фракинга има, а екологичната заплаха е повече от реална . Нека уважаваме фактите и да си пазим природата, докато я има, Квас ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
cvvas
преди 11 години
Уникални коментари. Просто да чете човек и да се "образова" Първо преводача на текста от оригинала е превеждал по диагонал. Между другото това е практика за инвестор, що се късае до темата шистов газ. Ето ви оригинала: http://***.ldeo.columbia.edu/news-events/wastewater-injection-spurred-biggest-earthquake-yet-says-study. При всеки добив на нефт, който е от резервоар без еластично водонапорен режим се прилага обратно нагнетяване на водата, за да се поддържа пластовото налягане. Толкова за предполагаемата връзка между събитието (земетресението) и забележете ДОБИВ НА НЕФТ!!!. Къде е връзката с шистов газ и фракинга, като процес при интензификация на сондажите. Всеизвестно е, че паметта на българина е до следващата статия, но е хубаво човек поне едно нещо да запомни и то е, че няма никаква връзка фракинга със земетресения където и да е по света до момента. И това е така, защото обемите течност, която се използва при фракинга е твърде малко, за да предизвика з-е. Ето ви и линк:http://***.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fpangea.stanford.edu%2Fnews%2Fmark-zoback-hydraulic-fracturing&h=jAQE48YMgAQHxZdhDiHMkRJpCR3PkjH4p_ba3nqi0QAI0tQ&s=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
P,S,А българските бизнес ангели нещо никакви ги няма. Толкова са загрижени да не изгубят статуса си на състоятелни люде... че не правят нищо по същество. И после, ама в Америка били правели пари.- Ще правят, ами! Щото разбират и уважават потребителската стойност иосъзнават, че пари се правят, когато протичат през теб, като вода през турбина. Поставяш отдолу тапа - "да се трупа вода" - и движението секва. Истински Големите го разбират и прилагат, а нашите, местни недоразумения...слагат тапата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
А на теб ще река: държавните бяха последни. търсих частни първо - реакция, като на умряла котка опашката. Мина година, преди да получа какъвто и да е отговор от Шеврон, Шел бързо-бързо се ошумоли, няколко други, изобщо не реагираха...А е факт, че има доста работа до функциониращ "червей", като физическата среда за работа е гадна, условията-тежки, а способни да построят такъв инструмент по света има малко.Вярно, с какъв акъл съм тръгнал да се разправям с хора, които мислят първо за своя джоб и, второ, пак за първото? Велик наивник съм бил, баси. Само дето великите хитреци и умници за такова не личи да са се сетили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
За временността на добива си прав. За пълното усвояване - може би, не съвсем. Ако искаш да експортираш /усилено/ газ и не ти пука, какво остава след теб, възможно, фракингът дава най-бърз резултат: Дупчиш-изчерпваш-зарязваш. Замърсяването е страничен но, чест ефект. Виж, уточнението "към момента" е съвсем точно. За другата технология има да се работи още...Обаче, ако ще ни даде умерен но, чист добив, си струва. Да, но...това рискува да застраши днешните осирачи от рода на Шел, Шеврон и т.н. - днес следоббед, получих от последните писмо че, видиш ли, разгледали и не го намерили за интересно.Натрий, не е точно до кухините. Получават се но, са малки, доста по-незабележими от дупките в швейцарското сирене. Проблем правят разцепванията на скалите и нарояването на концентратори на напрежение в едни мокри, склонни към плъзгане глини. Оттам се сещаш - напряга се, плъзга се - трус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 7
saruman
преди 11 години
За за нещо по-опасно от нова руска ядрена централа в България не мога да се сетя;) независимо дали ще го погледнем от икономическа, геополитическа или екологична гледна точка. Това не означава че съм фен на добива на шистов газ в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 9
albobo76
преди 11 години
Като си спомня, че ГЕРБ спряха развитието на ядрената енергетика в полза на шистовия газ, ми става смешно. Затова на фракинга в САЩ му викат Фракингщайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Добре звучи. Все пак, като излезе този газ изпод земята там нали ще останат кухини? Няма ли да са предпоставка за пропадания и земетресения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още