IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важното за междинните избори в САЩ

Ако демократите получат мнозинство в долната камара, ще е далеч по-вероятно да започне процедура за импийчмънт на Доналд Тръмп

17:10 | 04.11.18 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 6 ноември американците са поканени пред урните да гласуват на междинните избори - поредица от федерални и местни вотове, които се свикват две години след президентската надпревара и често играят ролята на референдум за обитателя на Белия дом, отбелязва Франс прес, цитиран от БТА.

Обновяване на долната камара

Ще се гласува отново за всичките 435 места в Камарата на представителите, където републиканците разполагат с внушително мнозинство (236 срещу 193 при шест незаети). За да им отнемат контрола върху долната камара в Конгреса, демократите трябва да спечелят още 23 места и са много близо до победа, при все че според анкетите за 30 места се води много оспорвана борба. Двегодишните мандати на новоизбраните ще започнат в началото на януари 2019 г. 

Битка за една трета от Сената

Една трета от 100-те сенаторски места (по две за всеки щат) се обновяват през две години и тазгодишната надпревара е за 35 кресла. Републиканците имат незначително мнозинство (51 на 49). Но разположението на силите в горната камара е по-неблагоприятно за демократите, тъй като ще трябва да запазят 26 места, шест от които са застрашени, а републиканците - едва девет. Сенаторите се избират за шест години и новият им мандат започва също през януари догодина.

Местни избори

Обновени ще бъдат на практика всички местни законодателни събрания (долните и горните камари в отделните щати). В 36 щата от 50-те ще се гласува и за губернатори, както и за различни други длъжности - кметове, местни съдии, шерифи и др. Избирателите ще се произнесат и за редица местни инициативи.

Какви са перспективите?

Изборите може да имат огромно значение, тъй като вече 150 години рядко се е случвало партията на президента да избегне протестен вот и републиканците се страхуват да изгубят контрола над Конгреса.

Ако демократите получат мнозинство в долната камара, ще е далеч по-вероятно да започне процедура за импийчмънт на Доналд Тръмп. Техни хора ще оглавят парламентарните комисии, които ще могат да разследват например подозренията за таен сговор на избирателния щаб на милиардера с Русия по време на президентската кампания от 2016 г.

Успеят ли демократите да поемат и контрола върху Сената, ще могат освен това да блокират всички евентуални назначения на Тръмп във Върховния съд, във федералната съдебна система и на изпълнителни постове в администрацията. В подобни случаи последната дума има Сенатът.

Гласува се и за Тръмп

При все че името на Доналд Тръмп не е вписано в бюлетините, мнозина американци разглеждат изборите като референдум за президента. Осъзнал опасността, Тръмп се ангажира лично да мобилизира избирателите с митинги в осем щата за по-малко от седмица (Флорида, Охайо, Джорджия, Индиана, Мисури, Монтана, Тенеси и Западна Вирджиния).

В консервативни щати като Канзас или Южна Каролина републиканските кандидати нямат никаква причина да се дистанцират от милиардера, твърде популярен сред местния електорат. Но в избирателни окръзи, разкъсвани между демократи и републиканци, обвързването с президента носи рискове. Кандидатите - негови съпартийци, фокусират кампаниите си върху съществения икономически растеж, а демократите правят всичко възможно да припомнят оспорваните му подходи към проблемите с имиграцията, здравеопазването и търговията.

Спад в изборния ентусиазъм

Статистиката не свързва междинния вот с масов прилив към изборните секции. По данни от проучвания едва 41,9 на сто от гласоподавателите са изпълнили гражданския си дълг през 2014 г. срещу 61,4 на сто през 2016 г., когато изборите за Конгрес бяха съчетани с президентските. Тази година обаче активността може да счупи рекордите с оглед силната мобилизация сред противниците на Доналд Тръмп, особено сред младежта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Много си се разбързал с мавзолея на Путин. С неговото име на уста лягаш и ставаш, а ти какво си му кроил. Июдааааа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Хора, забравяте, че цъка БОМБА:http://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
honaniga
преди 5 години
Да добавя.Дойде на власт защото се бръкна дълбоко в чувствителни теми за американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
honaniga
преди 5 години
За звездичкитеЧовек с ограничен умствен багаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
Съгласен.Но не съм съгласен, че икономическата му политика е пълен провал.Което е обещал го прави. По скоро е бизнесмен отколкото политик. Или ще бъде абсолютен гений или пълен ***. Ще видим. Той обаче дойде, защото и демократи и републиканци се уядоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Само един президент от ДП не е намалил безработицата в своите си мандати - Джими Картър. Но не я и увеличил. а разлика от тях почти всички президенти от РП правят точно обратното. Да не правим предварителни изводи за дедо Дони има още две години и да сгафи с цифрите.Рейгън - започва с 7.4%, след две години е 10.8% и завършва с 5.2%Буш Старши започва с 5.2% завършва с 7.1%Клинтън - започва с 7.1% и завършва с 4.2%.Буш младши - започва с 4.2% и завършва с 7.8%Обама - започва с 7.8% стига до 9.9% и завършва с 4.7%Тръмп - започва с 4.7% и досега е 3.7%Т.е. свалянето само с 1% не е нещо уникално, шанса да завърши мандата с по-голяма безработица е голям, защото просто безработицата не може да слиза още надолу.По отношение на споразуменията, те още не могат да се определят, като добри или лоши. Те почти не са влезли в сила.Засега Дедо Дони е направил услуга само на най-богатите компании и хора, като има намали данъците. Които са му приятели и си играят голф заедно!Но въпреки всичко не давам оценка за управлението му. Още е рано!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 11
michaelis12
преди 5 години
пичое зарад такива Ществия на Ваггините и подобни "протести" при тва в Империята т.е. в центъра на Капитализма и Запада, значи че Западната цивилизация като такава е обречена на разруха това в Китай не може да се случи заради гените им аз вече ви казах .....Was es mit den *** Hats auf sich hathttps://***.tagesspiegel.de/weltspiegel/sonntag/stricken-als-protestmittel-was-es-mit-den-***-hats-auf-sich-hat/19314020.htmlЗатова 300 год. експеримент е довиждане не че съм влюбен в китайка или рускиня или ше посещавам редовно Путин в мавзолея след години, но тия двете не толерират, не търпят педдали, рептили, шесполови, трикрили и кво ли не още безполово животно ..... всяка Империя се разпада отвътре и тия нема са изключение, а китайците държат на дисциплината куррвенски работи ала Соломон Паси и Костовисти не търпят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 0
honaniga
преди 5 години
Да. Прав си.Исторически погледнато всичко най-прогресивно и революционно идва от Старият свят.Източноазиатските манталитет няма как да пробие по нфашите земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 11
michaelis12
преди 5 години
тук не става въпрос за никакви симпатии .... аз гледам чисто исторически на нещата на тях принадлежи 21 век и това е положението независимо дали искаме или не... в прехвалената ви Западна Европа индиректно болшинството работят за китайци ... виж са изкупили всичко, виж само колко е просто не стаа въпрос за шеф китаец на Илиянци .... и геййтащини и либерастии не търпят, между другото те вече са напрайли лагери за разните му жихадисти изфабрикувани от Запада и аз ги подкрепям за което .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 5
honaniga
преди 5 години
Не знам дали си работил с китайци. Не ти пожелавам да имаш шеф китаец.Ако те завладеят света лагерите в Сибир ще ти се сторят като пионерски лагер.Руснаците там поне дават по някоя цигара и гълток.Предполагам , че симпатиите ти към китайците са продиктувани от ненависта ти към сегашните силни. Не виждам друга логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още