IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалението на стимулите от Фед няма да се отрази сериозно на облигациите

Доходността на американските ДЦК се повишава просто защото щатската икономиката започва да се възстановява, коментира анализатор

12:44 | 19.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 14px; line-height: 20px;">Мандатът на Бен Бернанке изтича през януари 2014 година и услиено се коментира кой ще бъде неговият заместник. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Мандатът на Бен Бернанке изтича през януари 2014 година и услиено се коментира кой ще бъде неговият заместник. Снимка: Ройтерс

Пазарите продължават да спекулират с това кога точно Федералният резерв на САЩ ще намали огромните по обем парични стимули за икономиката, пише CNBC. Според Лим Сай Буун, директор „Информационни технологии“ в DBS Group Wealth Management, пазарите са се фокусирали върху това дали това ще се случи през септември или декември тази година.

Какво значение обаче има дали това ще се случи през септември или през декември, питат се от CNBC. „Припомнете си, че имаме количествени улеснения в размер на 85 млрд. долара на месец. И при това въобще не говорим дали количествените улеснения ще бъдат спрени“.

Дори и Фед да намали програмата си за изкупуване на активи през септември постепенно с 10 млрд. долара на месец, което означава редукция с 20 млрд. долара през октомври и 30 млрд. долара през ноември, според Лим влиянието, което ще окаже действието на Фед върху доходността по американските облигации, няма да се прояви поне до декември.

„Ако погледнете какво е влиянието на количествените улеснения върху доходността по американските облигации, ще видите, че всяка едно вливане от 100 млрд. долара отнема 5 базисни пункта от доходността на облигациите“, заявява той.

„Да кажем, че доходността по 10-годишните американски облигации спада с 5 базисни пункта при изтегляне на 100 млрд. долара. Ако направим обратното допускане, то на колко базисни пункта ще са равни изтеглянето на 60 млрд. долара? 3 базисни пункта? Може би. Нямам точно теоретично обяснение, но така смятам аз.“

Доходността по облигациите расте от месец май насам, когато още тогава председателят на Фед Бен Бернанке даде сигнал, че може да намали обема на третата по ред програма за изкупуване на активи, която е в сила от септември миналата година.

В петък доходността по 10-годишните облигации скочи до 2,825 процента, в сравнение с рекордното дъно от 1,632 процента през май.

Според Лим повишаващата се доходност е в нормалния ред на нещата, защото американската икономиката започва да се възстановява и инвеститорите не бива да преиграват.

„Нека се върнем 40-50 години назад в историята – тогава не е имало мечи пазар, свързан със стръмната крива на доходността“, споделя още Лим. „Това е било така, защото покачващата се доходност просто следва курса на възстановяващата се икономика. Силната икономика се отразява на растежа на печалбите. Ето защо в почти всички случаи инфлексните точки* на 10-годишните американски облигации се свързват с период на растеж на пазарите.“

Докато някои проучвания считат, че основните американски борсови индекси са обект на спекулация и че е на път да последва промяната на пазарите, Лим не е убеден, че такъв сценарий ще се разиграе въобще. По всичко личи обаче, че и тази седмица пазарите очакват нови сигнали от Фед.

*Инфлексна точка на една функция е точка от кривата, при преминаване през която функцията от вдлъбната се променя в изпъкнала, или обратно - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Създава се впечатление , че нещата зависят от решенията от тук нататък .По мое мнение процесът е като цяло неуправляем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
повишаващата се доходност е в нормалния ред на нещата, защото американската икономиката започва да се възстановява доколкото знам, заем с по-висока лихва се дава на по-рисков клиент или нещо не съм наясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още