IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нападателят в Ню Йорк е имигрант от Узбекистан

Сред жертвите има аржентинци и белгийка, предполагаемият терорист е действал сам

07:36 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Имигрант от Узбекистан е идентифициран като мъжа, извършил вчерашното нападение с автомобил в Ню Йорк, при което загинаха 8 души. Това е 29-годишният Сайфуло Саипов от Узбекистан, предава CBS.

Същата информация бе потвърдена официално и от полицията в града, според която Саипов е регистриран в Тампа, щата Флорида, и е пристигнал в САЩ през 2010 г.

Извършителят на нападението е оставил бележка, в която заявил, че е действал от името на терористичната групировка "Ислямска държава", съобава CNN, цитирана от БТА. Бележката е била намерена по-късно близо до пикапа на предполагаемия терорист. 

По-късно стана известно, че сред убитите са петима аржентинци и белгийка. В комюнике на аржентинското министерство на външните работи се посочва, че жертвите са от град Росарио и били част от група приятели, които празнували 30 години от завършването на образованието си в политехническото училище в града. Още един аржентинец е сред 11-те ранени при нападението и се намира в болница, но животът му не е в опасност, уточнява министерството.

Белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс обяви, че белгийска гражданка е сред убитите в Ню Йорк. Той уточни пред агенция Belga, че става дума за жена от град Рулер в провинция Западна Фландрия, която била на екскурзия в Ню Йорк заедно със сестра си и майка си. Други трима белгийци били ранени при нападението - майка, баща и дете от едно семейство, добави министърът. 

Припомняме, че в следобедните часове на вторник шофьор на пикап уби осем души и рани 11 в Ню Йорк, карайки с висока скорост по велоалея близо до мемориала на Световния търговски център в Долен Манхатън. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио определи нападението като "подъл терористичен акт".

29-годишният шофьор бе прострелян в корема от полицията и задържан, след като блъсна камиона си в училищен автобус и слезе от пикапа въоръжен с въздушна пушка и пушка за пейнтбол. Две деца и двама възрастни, намиращи се в автобуса, са били ранени, съобщи на пресконференция по-късно началникът на нюйоркската полиция Джеймс О'Нийл, цитиран от Ройтерс.

Началникът на противопожарната служба допълва, че 11-те тежко ранени са откарани в болницата, но животът им не е в опасност.

Очевидци са разказали на полицията, че нападателят е викал "Аллах акбар", слизайки от пикапа. О'Нийл заяви по време на пресконференцията, че „изявление, направено от заподозрения, когато слизал от автомобила си, както и обстоятелствата около нападението, са накарали следователите да окачествят случилото се като терористичен акт".

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че заподозреният изглежда е действал сам. "Няма доказателства за наличието на по-широк план за извършване на терористично нападение", посочи Куомо. 

Това представлява поредна терористична атака, при която терористите преминаха към ново средство за нападения - превозните средства. През миналата година подобни атаки бяха осъществени в Ница (Франция), Берлин (Германия) и Стокхолм (Швеция), а през тази година жертва стана и испанският град Барселона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още