IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастването на броя заразени с коронавирус хвърля сянка върху Wall Street*

Книжата на листнатите на Нюйоркската фондова борса авиокомпании и оператори на круизни кораби поевтиняват на старта на сесията

18:07 | 12.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват днешната търговия без единна посока, след като инвеститорите изгубиха първоначалния ентусиазъм около напредъка по отношение на разработваните ваксини срещу коронавирус, който тласна Dow към рекордно високо ниво в началото на седмицата, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се смъква със 111,65 пункта, или с 0,38%, до ниво от 29 285,98 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва спад от 0,21% до 3565,32 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита ръст от 44,78 пункта, или 0,38%, до равнище от 11 831,21 пункта.

Акциите на авиокомпаниите и операторите на круизни кораби поевтиняват на старта на сесията. Цената на акциите на United Airlines и Delta се понижава с по 1,5%. Книжата на American Airlines поевтиняват с 0,8 на сто, докато тези на Southwest изтриват 2,6% от стойността си. Цената на акциите на Norwegian Cruise Line и Carnival се понижава с по 3%, докато книжата на Royal Caribbean поевтиняват с 4%.

щатски щатски

Ръстът на Nasdaq е подкрепен от доброто представяне на технологичните компании. Книжата на Amazon и Netflix поскъпват съответно с 1,1% и 0,5 на сто. Тези на Alphabet и Microsoft прибавят съответно 0,24% и 0,91 на сто към стойността си.

До голяма степен оптимизма сред инвеститорите е помрачен заради продължаващия ръст в броя на заразените с COVID-19 както в САЩ, така и в други части на света. За последното денонощие са потвърдени още 144 000 случаи на заразени с коронавирус в САЩ. 

В понеделник Pfizer и германската BioNtech обявиха първите данни от клиничното проучване от фаза 3 за техния кандидат за ваксина BNT162b2, което се очакваше от дни.

Според двете компании потенциалната ваксина е постигнала ефективност от над 90 процента седем дни след втората доза. Това означава, че се постига защита 28 дни след началото на ваксинацията, се казва в съобщението.

Инвеститорите обръщат внимание и на данните от пазара на труда в САЩ. Броят на американците, които са подали за първи път заявления за помощи при безработица, е намалял до седеммесечно дъно миналата седмица, но темпът на спада се забавя, а по-голямото подобряване може да бъде ограничено от коронавирусната пандемия и липсата на допълнителни фискални стимули.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в страната са достигнали сезонно коригиран размер от 709 хил. за седмицата до 7 ноември спрямо 757 хил. предходната седмица, сочат данни на министерството на труда. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха 735 хил. заявления през миналата седмица.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 0,921% и 1,691%.

При валутната търговия доларовият индекс записва спад от 0,11% до ниво от 92,94 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,2% до 43,88 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчита ръст от 10 цента до 41,55 долара за барел.

Цената на златото нараства с 0,4% до 1869,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още