IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq и S&P 500 се извисиха до нов връх

Dow Jones не успя да задържи рекордното си равнище към средата на сесията и записа спад в четвъртък

23:51 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичният показател Nasdaq Composite се извиси до нов рекорд в четвъртък, тъй като инвеститорите очакват силни отчети от големите технологични компании следващата седмица, предава CNBC.

Показателят нарасна с 0,6% и завърши сесията на нов рекорден връх от 13 530,91 пункта, а книжата на Apple поскъпнаха с 3,7%. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 12,37 пункта до ниво от 31 176, 01 пункта, след като достигна рекорд в средата на сесията. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,03% до равнище от 3853,07, като достигна нов връх.

Скокът в цената на акциите на Apple стана факт, след като топ анализаторът Кейти Хъбърти от Morgan Stanley съобщи, че очаква рекордно четвърто тримесечие за технологичния гигант. Расте оптимизмът, че големите технологични компании ще впечатлят Wall Street, когато обявят отчетите си следващата седмица. Цената на акциите на Apple и на Facebook нарасна със съответно 7,7% и 8,6% тази седмица преди публикуването на тримесечните им резултати. Книжата на Microsoft са поскъпнали с 5,8%.

Основните щатски индекси завършиха сесията в сряда с рекорди, след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност и даде нова надежда за подобряване на разпространението на ваксините, което да осигури по-гладко и бързо повторно отваряне на икономиката. Някои трейдъри на Wall Street са оптимисти, че плановете на Байдън да се бори с пандемията ще дадат на фондовия пазар допълнителен тласък през 2021 г.

Американският президент обяви плана си за борба с COVID в първия си пълен ден на поста, включващ десет изпълнителни заповеди и намерението му да използва Закона за отбранително производство, за да засили производството на защитно оборудване. Байдън ще се стреми към ускоряване на разпространението на ваксините чрез осигуряването на повече финансиране за местните и щатските власти, създаването на повече пунктове за ваксиниране и стартирането на национална образователна кампания.

„Смятаме темпът на ваксинирането за ключов двигател на акциите през 2021 г., както промените в мобилността и случаите на COVID тласкаха пазарите през 2020 г.“, коментира стратегът от UBS Кейт Паркър. „Разрешаването на безизходицата около разпространението на дози ще доведе до растеж в краткосрочен план“, допълва тя.

Но големите ръстове повишиха оценките до исторически връх, правейки инвеститорите предпазливи заради възможен спад в бъдеще. S&P 500 е нараснал с 2,6% от началото на годината, а Nasdaq е нагоре с близо 6,2% през същия период.

Цената на акциите на United Airlines се понижи с 5,7%, след като авиокомпанията обяви четвърта поредна тримесечна загуба. Тя предупреди, че приходите й от продажби ще продължат да страдат в началото на 2021 г. заради пандемията.

Движенията на индексите в четвъртък се случват след по-добрите от очакванията данни за заявленията за помощи при безработица. Подадените за първи път заявления са достигнали 900 хил. през седмицата до 16 януари, което е по-малко от очакваните 925 хил. от икономисти, участвали в допитване на Dow Jones.

Байдън положи клетва като 46-я американски президент в сряда, наследявайки Доналд Тръмп. Инвеститорите наблюдават дали Байдън ще успее да прокара в Конгреса предложения пакет от мерки за облекчаване на икономиката на стойност 1,9 трлн. долара. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че камарата е готова да приеме законопроекта през първата седмица на февруари.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,109% и 1,871%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,42% до 90,1 пункта. Еврото поскъпна с 0,5% до 1,216 долара, а паундът е нагоре с 0,56% до 1,373 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха минимално с 0,01% до 103,51 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, след като данни от индустрията показаха изненадващ ръст на американските запаси от суров петрол, които съживиха свързаните с пандемията опасения за търсенето на гориво, а надеждите за американски стимули подкрепиха цените.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 3 цента до 56,05 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 18 цента до 53,13 долара за барел.

Американските фючърси върху златото завършиха деня почти без промяна на ниво от 1865,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още