Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Nasdaq отваря сесията с нов рекорд*

Инвеститорите започват търговията с оптимизъм , успокоени за търговската сделка между САЩ и Китай

Nasdaq отваря сесията с нов рекорд*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник на зелена територия, след като търговският съветник на Белия дом Питър Наваро поясни, че с търговската сделка между САЩ и Китай не е свършено, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 206,21 пункта, или с 0,79%, до ниво от 26 225,61 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 24,75 пункта, или с 0,81%, до 3143,04 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,93%, или 93,65 пункта, до 10 150,20 пункта.

Акциите на Apple поскъпват с над 1%. Книжата на JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo и Bank of America се търгуват с 1,5% по-високо.

Още по темата

Фючърсите на Dow паднаха около 400 пункта след интервюто на търговския съветник на  Белия дом Питър Наваро в понеделник по Fox News. На въпрос на водещия относно отношенията с Китай Наваро отговори „свършено е". Това създаде притеснения за търговските отношения между двете най-големи икономики в света.

В последващото си изявление той казва: „Аз просто говорих за липсата на доверие, което имаме сега към Комунистическата партия на Китай, след като те излъгаха за произхода на китайския вирус и позволиха на пандемията да се разпростирани  в световен мащаб“.

„Моите коментари бяха извадени от контекста“, добави Наваро. „Те нямат нищо общо с търговската сделка от първа фаза, която продължава да действа“, отбеляза той.

Президентът Доналд Тръмп също написа в Twitter, че съществуващата търговска сделка остава в сила.

Междувременно притесненията около ситуацията с коронавируса продължават. Тексаският губернатор Грег Абът предупреди в понеделник, че „ще бъдат необходими допълнителни мерки", ако случаите на коронавирус и хоспитализациите продължават да се увеличават. Това стана, тъй като наскоро щатите Невада, Флорида, Калифорния и Аризона съобщиха за рекордно висок брой на заразени на дневна база.

От друга страна американската икономическа активност показва признаци на възстановяване през юни. Индексът  на мениджърите по поръчките PMI нараства от 37 пункта през май до 46,8 пункта през юни. Показателите в активността в секторите на промишлеността и услугите се повишават съответно до 49,6 пункта и 46,7 пункта. Въпреки това и трите измерителя остават под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,717% и 1,488%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 96,40 пункта.

Еврото поскъпва с 0,78% спрямо щатската валута до 1,135 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,1 долара до 43,18 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат ръст от 0,1 долара до 40,83 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,99% до 1783,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:17 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
След вяла сесия в петък S&P 500 пак остана в подножието на върха си от февруари