Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Nasdaq расте след завръщане на оптимизма на Wall Street*

Играчите на пазара се приготвят за затягане на паричната политика от Федералния резерв

Nasdaq расте след завръщане на оптимизма на Wall Street*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичният борсов индекс Nasdaq Composite започва търговската сесия в четвъртък с увеличение, след като в сряда индексът премина на територията на корекция, съобщи CNBC. Nasdaq отбелязва ръст от 232,14 пункта, или 1,6%, до 14 569,99 пункта.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average настъпва с 266,56 пункта, или 0,76%, до 35 295,21 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст от 47,88 пункта, или 1,06%, до 4581,49 пункта.

В четвъртък технологичните акции повеждат пазара с ръстове. Ценните книжа на Zoom Video поскъпват с 2,42%, тези на Microsoft - с 2,36%, на Meta Platforms - с 1,88%, а акциите на Tesla добавят 2,72% към капитализацията си. Цената на акциите на стрийминг платформата Netflix се покачва с 0,58%. Предстои в четвъртък едноименната компания да публикува финансовия си отчет.

Обявените финансови отчети на Travelers и на American Airlines надминаха очакванията. Ценните книжа на Travelers поскъпват с 3,67%, а тези на American Airlines изтриват 3,24% от стойността си, след като компанията снижи очакванията за представянето си.

Цената на акциите на United Airlines бележи спад от близо 2%, след като компанията публикува финансовия си отчет и съобщи, че омикрон щамът е свил резервациите и ще забави пандемичното възстановяване.

Акциите на Ford Motor поевтиняват с 0,67 на сто. Цената на книжата премина през звездна 2021 г. на ръстове, но анализатори на Jefferies понижиха прогнозите си, тъй като според тях възходът, с който акциите поскъпнаха със 130% през миналата година, е бил преувеличен.

Инвеститорите на пазара са оптимисти, дори с нарастването на доходността върху американските държавни ценни книжа (ДЦК). Движението отчасти се дължи на това, че играчите на борсата взимат предвид затягането на паричната политика от Федералния резерв на САЩ.

Следващата седмица предстои заседание на Фед, като пазарите сигнализират за малък шанс за промяна в лихвите. Въпреки това пазарите са предвидили първото от общо четири лихвени покачвания в размер на 0,25 процентни пункта през 2022 г.

Доходността върху двугодишните щатски облигации, която е най-тясно обвързана с паричната политика на централната банка, достигна 1,04%, докато тази по 10-годишните ДЦК бе на ниво от 1,84%.

Данните, публикувани в четвъртък, показаха, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е нараснал през миналата седмица, достигайки четиримесечен връх, което е потенциален сигнал, че омикрон вариантът на коронавируса е повлиял на заетостта в страната през зимата.

Подадените за пръв път заявления в седмицата до 15 януари са били 286 хил. броя, което е значително над прогнозирания от Dow Jones ръст от 225 хил. броя. Повишението е най-високото, считано от седмицата от 16 октомври 2021 г., и отбелязва обръщане на тенденцията, след като само преди няколко седмици броят на молбите достигна 52-годишно дъно.

В сряда водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия с понижения поради повишената доходност по американските облигации. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри близо 340 пункта, а широкият измерител S&P 500 отстъпи с близо 1%. 

Главният инвестиционен директор в Commonwealth Financial Network Брад МакМилан потвърди, че турбуленцията може да продължи известно време, но инвеститорите не трябва да се паникьосват заради лихвените повишения, тъй като те са естествени с връщането на икономиката към нормалното.

„Икономиката и пазарите могат и се приспособяват към промени в лихвите. Тази среда е нормална част от цикъла и такава, която виждаме постоянно. Настоящият тренд е може би по-бърз от това, което сме виждали досега, но е отговор на реални икономически фактори и съответно, в този контекст е нормално“, заяви МакМилан.

За седмицата бенчмаркът Dow отстъпва с около 2%, измерителят S&P 500 - с 2%, а технологичният показател Nasdaq - с 2,4 на сто.

*Към 17:06 ч. българско време

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Американските борси се отърсват от червената си серия