IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq записа най-големия си тридневен спад от края на март

Спадът в технологичния сектор, който започна миналата седмица, продължи и в понеделник

23:54 | 30.07.18 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;<em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси завършват първия ден от седмицата на червена територия, след като резкият спад в технологичния сектор, който започна миналата седмица, продължи и в понеделник, предава CNBC.

Технологичният измерител Nasdaq отбеляза спад от близо 1,4% до ниво от 7630,00 пункта, а книжата на Facebook и на Netflix поевтиняха съответно с 2,1% и 5,6%. Цена на акциите на Amazon се понижи с 2,2%, докато тази на Alphabet загуби 1,8% от стойността си. Nasdaq записа тридневен спад от 3,86%, който е най-големият от края на март, когато загуби 5,12% от стойността си в три сесии.

Широкият измерител S&P 500 намаля с 0,6% до 2802,60 пункта, като технологичният сектор отбеляза спад от 1,7%.
Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 143 пункта до ниво от 25307,63 пункта, а Visa и American Express бяха най-зле представилите се компании.

Книжата на технологичните компании поевтиняха миналата седмица, след като Facebook регистрира спад от 19% в четвъртък заради по-слаби от очакванията приходи и понижаването на прогнозата за ръста им. Миналата седмица технологичният сектор отбеляза спад от 1,15% заради срива в стойността на социалната мрежа.

Притесненията в областта на търговията разтърсиха инвеститорите в понеделник, след като Ройтерс съобщи, че Канада, ЕС, Япония, Мексико и Южна Корея ще проведат среща идната седмица, за да обсъдят реакцията си на заплахие на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху внасяните в САЩ автомобили.

"Мисля, че пазарът се насочва към състояние на паника“, коментира Питър Кардило, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities. “Тези мита се появяват във финансовите отчети и в крайна сметка ще ударят потребителя. А когато това се случи, настроенията на потребителите ще помръкнат“, допълни анализаторът.

Tyson Foods снижи прогнозата за печалбата си, като се позова на несигурността около търговските политики и мита. Книжата на компанията поевтиняха с над 7%. В същото време Caterpillar обяви по-добра от очакванията печалба през второто тримесечие и повиши прогнозите си за цялата година.

Книжата на American Express поевтиняха с 2,8%, след като Wall Street Journal съобщи, че компанията привличала клиенти от малкия бизнес с ниски обменни курсове, след което ги повишавала, без да ги уведоми.

Цената на акциите на Visa намаля с 2,9%, след като Kroger съобщи, че калифорнийският й филиал ще спре да приема кредитни карти на компанията, като се позова на високите такси.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски ценни книжа достигна най-високото си ниво от над един месец насам от 2,99% в очакване на решенията за паричната политика на Федералния резерв и Японската централна банка.

Доходността по 30-годишните американски ценни книжа също нарасна до 3,113%.

Златото леко поевтиня, като американските фючърси върху ценния метал с доставка за август отписаха 1,70 долара от стойността си до 1221,30 долара.

На пазара на суровини инвеститорите остават нащрек за перспективите пред предлагането на петрола, но суровината все пак поскъпна. Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпнаха с 1,44 долара, или 2,1%, до 70,13 долара за барел, а върху сорта Брент – с 83 цента, или 1,1%, до 75,12 долара за барел.

На валутните пазари обаче доларът поевтиня също в очакване на важните срещи на централните банки тази седмица. Индексът на щатската валута, който измерва стойността му спрямо шест конкурентни, се понижи с 0,32% до 94,37 пункта.

Еврото леко поскъпна спрямо долара, разменяйки се за 1,1702 долара след ръст от 0,39%. Курсът на йената спрямо долара се повиши незначитено с 0,2% до ниво от 111,05 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още