IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението на борсата в Ню Йорк се помрачи след коментара на Тръмп

Книжата на компаниите от финансовия сектор поскъпнаха след отчетите на Goldman Sachs и JPMorgan

23:10 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на червена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп сподели своите съмнения относно напредъка в търговските преговори с Китай, съобщава CNBC.

Тръмп заяви, че предстои "дълъг път", който Вашингтон и Пекин трябва да изминат преди да се стигне до сделка, като заплаши отново да наложи мита върху останалия внос на китайски стоки в размер на 325 млрд. долара.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза спад с 0,95  на сто до 27 358,21 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,27% до 3006,28 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,35% от стойността си, като завърши деня на ниво от 8229,67 пункта. 

Промишленото производство на САЩ се ускорява през юни, отчитайки ръст за втори пореден месец, благодарение на ръста при производството на автомобилни части. Федералният резерв на САЩ заяви днес, че индустриалното производство е нараснало с 0,4 на сто, подпомогнато от 1,9-процентния ръст при производството на автомобилни части.

От друга страна продажбите на дребно в САЩ, измерващи покупките в магазините, ресторантите и онлайн, са се повишили с 0,4% през юни спрямо месец по-рано. Увеличението през миналия месец е над прогнозите на икономистите за нарастване с 0,1%.

Инвеститорите са насочили своето внимание върху сезона на отчетите, който започна тази седмица. По-рано днес американският финансов гигант Goldman Sachs Group Inc. обяви, че е постигнал по-добра от очакваното печалба за тримесечието, след като инвестиционната банка успя да се облагодетелства от силната търговия с акции и увеличеното кредитиране за богати клиенти и компании.

Нетните приходи на Goldman отбелязват спад от 2% до 9,46 млрд. долара. Печалбата ѝ за дял се понижава до 5,81 долара от 5,98 долара година по-рано.

Цената на акциите на банката се повиши с 1,97 на сто. Ръст отчете и стойността на книжата на Morgan Stanley – с 0,23%.

В същото време JPMorgan Chase & Co обяви печалба за второто тримесечие, която надмина пазарните очаквания, тъй като по-високият нетен лихвен доход и стабилното банкиране на дребно компенсираха по-слабата активност на търговските бюра на банката.

Нетната печалба на JPMorgan се покачва с 16% до 9,65 млрд. долара. Нетните приходи също нарастват с 4 на сто до 29,57 млрд. долара.

Книжата на кредитора поскъпнаха с 1,25%.

При облигационните пазари, доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 2,118% и 2,627%.

На валутните пазари доларовият индекс напред на с 0,46% до 97,38 пункта. Еврото се търгува със спад от 0,44 на сто при 1,1209 долара за евро.

При търговията с фючърси цената на международния петролен бенчмарк Брент се понижи с 2,56 долара до 63,86 долара за барел. Тази на американския лек суров петрол WTI отчете спад от 4,2% до 57,09 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,33% до 1408,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още