Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Назряват условия за ускоряване на търговските преговори между ЕС и САЩ

Според германския икономически министър бързо трябва да бъде постигната конкретизация в скоро време

Назряват условия за ускоряване на търговските преговори между ЕС и САЩ

Снимка: Ройтерс

Изглежда е възможно в скоро време да бъде даден нов тласък на търговските преговори между Европейския съюз и САЩ.

След днешната си среща министрите на търговията на ЕС обещаха да постигнат бързо и ограничено в размер търговско споразумение със САЩ в опит да избегнат непосредствената заплаха от нови, по-високи мита върху вноса на автомобили.

Американският президент Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се договориха през юли да не въвеждат за момента 25-процентни мита върху вноса на автомобили, докато продължават преговорите за премахването и на другите пречки пред двустранната им търговия.

„След срещата на Тръмп и Юнкер налице са ясни сигнали за желание за съвместна работа“, посочи австрийският министър на икономиката Маргарете Шрамбьок, според която Европа трябва да остане „обединена и силна“, съобщава Bloomberg.

Още по темата

В същото време по-рано днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер посочи, че Вашингтон и Брюксел трябва бързо да формулират своята цел за намаляване на търговските бариери.

„Имаме голям интерес към бързо прилагане на съвместното изявление на председателя Юнкер и президента Тръмп“, заяви той, цитиран от Ройтерс. „Намаляването – не увеличението, на митата и търговските ограничения трябва да бъде нашата цел“, допълни той.

В същото време САЩ може би вече са намерили формулата, която да използват за бъдещото си споразумение с ЕС.

Администрацията на Тръмп иска да ускори търговските преговори с други държави, използвайки новото си споразумение с Канада и Мексико като шаблон за своите нови взаимоотношения, съобщава в. Wall Street Journal.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтизър определи новата северноамериканска сделка като „променящ парадигмата модел“ на американска политика, който изпраща послание до американските търговски партньори.

За Вашингтон търговските договори няма да са само начин за използване на глобалната верига за доставки за нуждите на американските корпорации. Вместо това приоритет ще бъде даден на по-строгите стандарти за вноса на стоки в САЩ в опит да се насърчи производството у дома.

Основният принцип, както го определи Тръмп при представянето на новото северноамериканско споразумение този месец, е този, че търговските партньори трябва да гледат на търговията със САЩ като на „привилегия“. Достъпът до американския пазар ще стане все по-зависим от страните, които приемат американските правила и стандарти, вариращи от интелектуалната собственост до по-високите заплати, посочва още вестникът.

Следващите по-големи изпитания за търговската политика на американската администрация ще са Япония и Европейския съюз, които наскоро започнаха преговори с Вашингтон за нови търговски споразумения. Все още обаче остава неясно дали САЩ ще могат да повторят условията на новата северноамериканска сделка другаде.

Американската държава успява да оказва влияние върху Канада и Мексико със заплахите си да развали сделката на близо четвърт век, от която икономиката на страните вече зависи. ЕС и Япония обаче нямат такива съществуващи споразумение със САЩ, като съответно имат и по-малко за губене.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси стартират без единна посока в очакване на протокола на Фед*