Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Несигурността около стимулите за икономиката ограничи ръстовете на Wall Street

Технологичните акции, които не са толкова зависими от нови стимули, се представиха най-добре в четвъртък

Несигурността около стимулите за икономиката ограничи ръстовете на Wall Street

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Щатските индекси ограничиха ръстовете по-рано по време на сесията в четвъртък и финишираха с лек скок, тъй като надеждите за още фискални стимули се изпариха, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 35,20 пункта към стойността си и достигна 27 816,90 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 0,5% до ниво от 3380,80 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се представи най-добре, като напредна с 1,4% до ниво от 11 326,51 пункта.

Бенчмаркът с 30 компании и S&P 500 за кратко се озоваха на отрицателна територия, след като офисът на лидера на мнозинството в Камарата на представителите Стенли Хойър изпрати съобщение, че се очаква Камарата да гласува пакета от стимули на демократите в четвъртък. Трейдърите се надяваха, че конгресмените ще продължат да отлагат гласуването, което би било знак за напредък с републиканците по двупартиен пакет.

Пазарът беше подкрепен от надежди, че въпреки публичните пазарлъци конгресмените в крайна сметка ще стигнат до споразумение. Технологичните акции, които могат да се представят добре и без нови стимули, оказаха известна подкрепа на по-широкия пазар, като книжата на Amazon, Microsoft, Alphabet и Facebook поскъпнаха с най-малко 1%, а цената на акциите на Netflix нарасна с 5,5%.

Камарата, която си поставяше за цел да приеме законопроекта на демократите на стойност 2,2 трлн. долара в сряда, отложи гласуването, за да даде повече време на председателя на Камарата Нанси Пелоси и финансовия министър Стивън Манучин да постигнат съгласие по двупартиен план.

Пелоси и Манучин са провели телефонен разговор в четвъртък, след като не постигнаха сделка на срещата си в сряда.

„Двамата обсъдиха допълнителни разяснения за количествата и езика, но дистанцията в ключови области остават. Разговорът им ще продължи този следобед“, каза говорител на Пелоси.

Смесените икономически данни също ограничиха ръстовете на Wall Street. Промишленото производство в САЩ се е забавило през септември като индексът на мениджърите по поръчките е отбелязал спад до 55,4 пункта спрямо 56 пункта през август, сочат данни на Институтът за управление на доставките.

Данните за заявленията за помощи при безработица обаче се оказаха по-добри от очакванията. Министерството на труда съобщи, че заявленията за помощи, подадени за първи път, са достигнали 837 хил. през седмицата но 26 септември, докато анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха общо 850 хил. заявления.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава леко до ниво от съответно 0,679% и 1,455%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,17% до 93,73 пункта. Еврото поскъпна с 0,22% до 1,174 долара, а паундът поевтиня с 0,24% до 1,289 долара. Спрямо йената щатските пари прибавиха минималните 0,09% към стойността си до 105,55 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намаля с около 4% в четвъртък, тъй като растящият брой на случаите на коронавирус в света подкопава перспективите пред търсенето, а увеличаването на добива от ОПЕК миналия месец също подлага цените на натиск.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 1,52 долара до 40,78 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 1,51 долара от стойността си до 38,71 долара за барел.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 1,1% до 1916,30 долара за тройунция, оставайки твърдо над прага от 1900 долара благодарение на надеждите за нови стимули на американската икономика и слабия долар.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Кадър на деня за 23 октомври