IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниският добив на петрол застрашава съществуването на "Трансаляска"

Бъдещето на нефтопровода, което спаси икономиката на САЩ през 70-те години, е неясно

17:38 | 17.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният нефтопровод в САЩ, носещ името „Трансаляска“, е бил построен, за да издържа на екстремни метеорологични условия. Сега обаче го грози опасност от друго естество. След като производството на петрол в САЩ е намаляло, потокът е бавен и операторите на съоръжението се тревожат, че той може да стане неизползваем, което да ограничи достъпа до петролни кладенци, намиращи се в най-северния регион на Аляска.

Тази зима операторите трябваше да затоплят нефтопровода, след като термометрите показваха минус 60 градуса по Фаренхайт (-51 градуса по Целзий - бел. ред). Рисковете за тръбопровода ще се увеличат, ако добивът на петрол намалее още повече.

„Ние вече сме в момент на затруднение и не можем да се предпазим по начина, по който бихме искали“, коментира Том Барет президент на фирмата, занимаваща се с поддръжката на нефтопровода.

Надежда за съоръжението има, особено след като бяха намерени нови залежи на черно злато в Аляска. Производството на петрол обаче намалява, тъй като по-голямата част от лесния за добив ресурс вече е бил извлечен от залива Прюдо, където се намира и най-голямото петрол поле в Аляска.

Нови полета могат да бъдат експлоатирани на север, но с цената на три пъти по-високи разходи от разходите за добив на шистов газ в останалите щати. Резултатът е, че добивът е спаднал от историческия си връх през 1988 г. от 2 млн. барела на ден, до 565 хил. барела на ден през март 2017 г.

По-малките обечи означават, че петролът губи температура. При по-ниска температура суровината формира ледени кристали, които са способни да повредят съоръжението. Освен това има риск от образуване на лепкава консистенция, поради взаимодействието между въглеродните молекули и парафина. Ако тя не бъде почистена, може да доведе до натрупвания във вътрешността на тръбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още