IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката Equinor се готви да разпродава активи в САЩ

Ниската цена на петрола прави икономически неизгоден добива в САЩ, казват от компанията

17:33 | 15.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Норвежката Equinor планира да продаде свои активи в САЩ и да излезе от други държави в опит да се върне към печалбата, пише Ройтерс. Компанията е отписала американски активи за 25 млрд. долара през последното десетилетие.

През последните месеци Equinor, като останалите енергийни гиганти, е жертва на ниските цени на природния газ и петрола. За да намали загубите си, компанията ще се откаже от проектите за добив на шистов газ в САЩ.

Equinor започна да работи в областта на шистовия газ отвъд Океана през 2019 г. Преди седмица ръководството ѝ обяви, че ще продаде свои шистови полета в щатите Северна Дакота и Монтана на стойност 900 млн. долара. В момента всяка оперативна позиция в САЩ се преглежда с тази цел, коментира новият ръководител на звеното за международна дейност Ал Кук пред агенцията.

Добивът на петрол в САЩ в момента не е икономически изгоден на фона на ниските цени на петрола, коментира още той.

Equinor обаче най-вероятно ще запази и даже разшири дейността си в Мексиканския залив, както и някои други активи - газови полета в Апалачите, както и вятърни паркове в страната. Подобна стратегия беше избрана и във Великобритания, където норвежката компания е най-големият доставчик на природен газ и най-големият производител на вятърна енергия.

Equinor развива бизнес в 20 държави по света, произвеждайки в чужбина около една трета от своята продукция, или към 700 хил. барела петролен еквивалент дневно.

Още от края на 2019 г. компанията анонсира, че планира да се оттегли от 10 държави, включително и Турция, Индонезия, Южна Африка, Австралия и Обединените арабски емирства (АОЕ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още