IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата администрация на САЩ продължава с ледения тон към Турция

Според бъдещия държавен секретар Антъни Блинкен Анкара не се държи като съюзник

11:52 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антъни Блинкен по време на изслушването си. <em>Снимка:&nbsp;Graeme Jennings/The Washington Examiner/Bloomberg</em></p>

Антъни Блинкен по време на изслушването си. Снимка: Graeme Jennings/The Washington Examiner/Bloomberg

Номинираният за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Блинкен, който е предложен от избрания за президент Джо Байдън, каза това по време на изслушването си пред комисията на Сената на американския Конгрес за външните работи.

Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкен.

"Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", изтъкна още той.

Блинкен направи тези изявления броени часове преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, който ще стане приемник на президентския пост на Доналд Тръмп, с когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган имаше близки отношения.

"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник и това е много сериозно предизвикателство за нас", каза Блинкен.

Санкциите срещу Турция бяха подкрепени и от двете партии в американския Конгрес, като това бяха първите такива мерки в историята, въведени от Вашингтон срещу държава членка на НАТО.

Разногласията във връзка с покупката на системите С-400 са най-сериозното предизвикателство, с което ще се сблъска правителството на Байдън по отношение на Турция. Вашингтон и Анкара имат разногласия и по отношение на политиката за Сирия, дейностите на Турция по изследване на залежите на петрол и газ в Средиземно море, а също така и във връзка с намесата на Турция в Нагорнокарабахския конфликт, отбелязва Ройтерс.

Израелският въпрос

Блинкен коментира и въпроса за столицата на Израел, като според бъдещия държавен секретар САЩ ще продължат да признават Ерусалим за столица на Израел, посочва БТА.

САЩ няма да преразглеждат провокиралото противоречия решение на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, изтъкна Блинкен. Американското посолство в Израел ще остане в Ерусалим и няма да бъде преместено в Тел Авив, увери той.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън е привърженик на двудържавното решение на конфликта между Израел и палестинците, каза още Антъни Блинкен.

"Президентът и аз сме на едно мнение по този въпрос, а именно, че единственият начин, по който Израел може да гарантира бъдещето си като демократична еврейска държава, палестинците да получат държавата си, която е тяхно право, е така нареченото двудържавно решение", изтъкна той.

В същото време номинираният за държавен секретар призна, че в близко бъдеще не е реалистично да се стигне до двудържавното решение и призова израелците и палестинците да се въздържат от едностранни мерки, които биха усложнили допълнително конфликта.

Блинкен бе категоричен, че сигурността на Израел ще бъде един от основните приоритети на следващото американско правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още