IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Новата нормалност“ на Уолстрийт: по-малко работни места, но по-добре платени

Бонусите на служителите във финансовия сектор през 2012 г. са нараснали с 8% , но остават далеч под нивата от средата на първото десетилетие от новия век

13:27 | 27.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оценката за компенсационните пакети на служителите на Уолстрийт от главния одитор на щата Ню Йорк Томас ДиНаполи, публикувана вчера, е само последното доказателство за неумолимия процес на намаляване на работните места в бранша, но за изненада – и на по-високо заплащане, коментира в свой материал за CNBC Кейт Кели.

За миналата година службата на ДиНаполи пресмята, че служителите на фондовия пазар са прибрали общо 20 млрд. долара под формата на бонуси. Това е с 8% повече спрямо 2011 г., последната година на спад, но забележимо под резултата за 2010 и 2009 г., когато бонусите надхвърлиха 22 млрд. долара.

Всички тези числа обаче са огромен спад в сравнение с нивата от средата на първото десетилетие на новия век, когато бонусите бяха доста над 30 млрд. годишно в течение на две последователни години.

Очевидно финансовата криза от 2008 г. е оставила своя отпечатък, отнемайки голяма част от приходите с фиксиран доход, които осигуряваха рекордни печалби и заплащане. Тогава бонусите достигнаха относително незначителните 18 млрд. долара.

Оттогава 3 големи посреднически компании фалираха, оставяйки след себе си по-строги правила, по-ниски печалби и по-малко работни места.

„Мисля, че е трудно да се каже каква трябва да бъде „новата нормалност“, заяви ДиНаполи. „Мисля, че браншът ще остане в процес на преход и преструктуриране“, добави той.

Главният одитор на щата изчислява, че по време на кризата са загубени над 28 000 работни места само в града Ню Йорк, като само малка част от тях са били възстановени впоследствие. При това повечето от новите работни места, които се създават в града, е по-вероятно да бъдат в сектори като туризъм и технологии, отколкото на Уолстрийт.

Има обаче и един положителен страничен ефект от случващото се – по-високото средно заплащане на служител във финансовия бранш. През 2011 г. типичният служител на Уолстрийт е получил 362 900 долара под формата на заплата и бонуси, като данните за 2012 г. все още не са обработени, се посочва в доклада на главния одитор. Вероятно тази тенденция ще се задържи, освен ако броят на новите работни места не нарасне внезапно и рязко.

„Макар че има напрежение от гледна точка на нивата на заетост и предизвикателства, докато броят на служителите намалява, ако вие сте на един от тези постове, той е добре компенсиран“, изтъкна ДиНаполи. "В сравнение с останалите сектори на икономиката това са високоплатени работни места“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още